6. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Republike Gvineje Bisao

6. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Republike Gvineje Bisao

Četvrtak, 6. april 2023.

Sastanak dr Vladimira Orlića sa predsednikom Republike Gvineje Bisao

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Republike Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom, iskazujući tokom razgovora zadovoljstvo zbog tradicionalno prijateljskog i bratskog odnosa dve zemlje i dva naroda, koji datira još iz perioda borbe za nezavisnost i slobodu naroda Gvineje Bisao.


Dr Orlić je predsedniku Embalou poželeo dobrodošlicu, te poručio da njegova nova poseta Beogradu predstavlja snažan impuls za dalje intenziviranje sveukupne saradnje i jačanje već kvalitetnog dijaloga na svim nivoima. Ukazao je na simboličku vrednost susreta sa predsednikom Gvineje Bisao u Domu NS RS, zdanju u kojem je 1961. godine održan prvi, osnivački samit Pokreta nesvrstanih zemalja.

Predsednik Embalo je pozdravio odlične odnose dve države, kao i činjenicu da će uskoro biti obeležena 50. godišnjica njihovog uspostavljanja. Izrazio je zadovoljstvo zbog formiranja Poslaničke grupe prijateljstva sa Gvinejom Bisao u NS RS, kao i spremnost za dodatno unapređenje parlamentarne saradnje. Poručio je da „bratska Srbija“ može da računa na podršku njegove zemlje po svim važnim pitanjima.

Dr Orlić je zahvalio predsedniku Embalou jer u svakoj prilici iskazuje poštovanje prema Srbiji i našem jasnom stavu o neprikosnovenosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao temeljnih principa, i iskoristio priliku da Embalou čestita na potpisivanju važnih sporazuma između vlada Srbije i Gvineje Bisao, kao i na preuzimanju dužnosti predsedavajućeg Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih zemalja (ECOWAC). Predsednik NS RS je izrazio uverenje da će Srbija moći da računa na podršku svojih prijatelja u kandidaturi za domaćina EXPO 2027, što je predsednik Embalo i potvrdio.

Tokom sastanka je iskazana snažna opredeljenost Srbije da sa Gvinejom Bisao, na osnovama uzajamnog poštovanja i uvažavanja, posvećeno jača saradnju u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i svim drugim oblastima od obostranog interesa. „Čuli ste danas i od predsednika Republike Aleksandra Vučića i od ministara u Vladi Srbije, a isto potvrđujemo i mi u NS RS – spremni smo da i lično doprinosimo razvoju naše saradnje u svakom pogledu, i da naše savezništvo, prijateljstvo i bratstvo dodatno učvršćujemo i u budućnosti“, zaključio je predsednik NS RS.

Sastanku sa predsednikom Republike Gvineje Bisao prisustvovala je i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Snežana Paunović, kao i narodni poslanik Đorđe Todorović, oboje članovi PGP sa Republikom Gvinejom Bisao u NS RS.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 6. april 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa predsednikom Gvineje Bisao 06.04.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja