19. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednicom Državnog zbora Republike Slovenije

19. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednicom Državnog zbora Republike Slovenije

Četvrtak, 19. januar 2023.

Sastanak dr Vladimira Orlića sa predsednicom Državnog zbora u okviru zvanične bilateralne posete Republici Sloveniji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas, u okviru zvanične bilateralne posete Republici Sloveniji, sa predsednicom Državnog zbora Republike Slovenije Urškom Klakočar Zupančič.


Odnosi dve zemlje nalaze se na uzlaznoj putanji, zajednički su potvrdili sagovornici, te izrazili uverenje da će se saradnja u svim oblastima nastaviti i unaprediti u budućnosti. „Posebno smo zadovoljni saradnjom na ekonomskom planu. Slovenija je jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera – i kada je u pitanju trgovinska razmena, koja iz godine u godinu beleži trend rasta, i kada je reč o investicijama koje dinamično napreduju u oba smera“, rekao je dr Orlić.

Predsednica Državnog zbora potvrdila je da će Republika Slovenija nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji na putu ka njenom punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, na čemu je dr Orlić zahvalio. Kad je reč o situaciji na KiM, pozdravila je napore Republike Srbije usmerene na negovanje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti.

Predsednici parlamenata iskazali su spremnost za dalje jačanje parlamentarnih odnosa, kako kroz lično zalaganje, tako i kroz izuzetno bogate međuparlamentarne aktivnosti i intenzivnu razmenu poseta. Dr Orlić je istakao da za dodatno povezivanje dva parlamenta odličnu osnovu predstavlja Memorandum o saradnji koji je 2018. godine potpisan između Narodne skupštine Republike Srbije i Državnog zbora Republike Slovenije. Podsetio je da je u NS RS formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Republikom Slovenijom koja je jedna od najbrojnijih, te podvukao značaj nastavka intenzivnih kontakata sa kolegama iz slovenačkog parlamenta.

Dr Orlić je tokom sastanka zahvalio na dobrodošlici i ukazanom gostoprimstvu, te iskoristio priliku da predsednici Državnog zbora uputi poziv za uzvratnu posetu, koji je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Tokom posete Sloveniji, predsednik NS RS sastao se i sa članovima Odbora za spoljnu politiku, Odbora za evropske poslove Državnog zbora i Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom. Sve sagovornike tokom sastanaka održanih u slovenačkom parlamentu detaljno je upoznao sa aktuelnom situacijom na KiM i naporima koje Beograd ulaže kako bi sačuvao mir i stabilnost za sve u regionu, iako neprekidno suočen sa opasnim jednostranim potezima Prištine, o čemu svedoče i priznanja evropskih zvaničnika, ali i svetskih medija, upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog njegove mudre politike i doprinosa očuvanju mira. Takođe, sagovornicima je ukazao na položaj i status Srba u Sloveniji i izrazio uverenje da će se prijatelji našeg naroda zauzeti da oni budu unapređeni.

Sastancima u Ljubljani prisustvovali su i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Slovenijom Milija Miletić i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović, koji su takođe potvrdili i ličnu opredeljenost za unapređenje ukupne međuparlamentarne saradnje.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja