9. mart 2023. Sastanak dr Vladimira Orlića i poslanika Bundestaga Petera Bajera

9. mart 2023. Sastanak dr Vladimira Orlića i poslanika Bundestaga Petera Bajera

Četvrtak, 9. mart 2023.

Sastanak dr Vladimira Orlića i poslanika Bundestaga Petera Bajera

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama Srbije.


Dr Orlić je konstatovao da je Nemačka najznačajniji privredni partner Srbije, kao i jedan od vodećih stranih investitora. Tokom sastanka je iskazana opredeljenost da se kontinuitet ekonomske saradnje održi i dodatno unapredi u budućnosti. Poslanik Bajer je pozdravio ekonomske uspehe Srbije ostvarene prethodnih godina, iskazujući očekivanje da će nemački investitori nastaviti intenzivna ulaganja u Srbiju.

Politički dijalog između dve zemlje ocenjen je kao kvalitetan i redovan, te je izražena opredeljenost za dalje međuparlamentarno povezivanje. Poslanik Bajer pozdravio je dosadašnju saradnju Narodne skupštine R. Srbije i Bundestaga, iskazujući zadovoljstvo činjenicom da je Poslanička grupa prijateljstva sa Saveznom Republikom Nemačkom u NS RS najbrojnija PGP.

Govoreći o evropskom putu Srbije, dr Orlić je potvrdio da članstvo u EU ostaje strateško opredeljenje naše zemlje i zahvalio na podršci po ovom pitanju. „Srbija je ostvarila napredak u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava. Nedavno smo usvojili set novih pravosudnih zakona. Pokazali smo jasnu posvećenost dijalogu, iako je dijalog između Beograda i Prištine teško opterećen iracionalnim ponašanjem Aljbina Kurtija i njegovim drskim odbijanjem da ispuni ranije potpisane obaveze. Na prvom mestu tražimo konačno formiranje ZSO. Dobro je što su oko ovog pitanja, koje predstavlja elementarni preduslov za dalji dijalog, sada saglasni i zvaničnici EU i zvaničnici SAD“, rekao je predsednik NS RS. „Formiranje ZSO i bezbednost srpskog naroda na KiM ostaju pitanja od najvećeg značaja i nalaze se u fokusu naše državne politike koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić. To je politika mira i stabilnosti za sve koji ovde žive“, poručio je dr Orlić. Poslanik Bajer je izrazio očekivanje da će doći do implementacije do sada preuzetih obaveza, uključujući, na prvom mestu, formiranje ZSO.

Sastanku je prisustvovao i Jakov Devčić, direktor Fondacije Konrad Adenauer, kojem je predsednik NS RS iskazao zahvalnost zbog dugogodišnje kvalitetne saradnje i iskazane podrške kada je reč o sprovođenju reformskih procesa u Srbiji.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 9. mart 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa poslanikom nemačkog Bundestaga 09.03.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 9. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja