30. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa ambsadorom Kraljevine Holandije

30. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa ambsadorom Kraljevine Holandije

Ponedeljak, 30. januar 2023.

Sastanak dr Orlića sa ambasadorom Kraljevine Holandije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambsadorom Kraljevine Holandije Jostom Reinćesom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i međuparlamentarnoj saradnji.


Dr Orlić je ocenio da je Holandija važan ekonomski partner i jedan od vodećih stranih investitora u Republici Srbiji. S tim u vezi, pozdravio je sve dosadašnje, ali i buduće investicije iz Holandije, ističući da je Srbija najbolja zemlja za ulaganja u ovom delu Evrope. Ambasador Reinćes potvrdio je rastući interes potencijalnih holandskih investitora za ulaganja u Srbiju, s obzirom na povoljan poslovni ambijent i izuzetne uslove koje naša zemlja pruža.

Sagovornici su tokom sastanka konstatovali da potencijali za saradnju postoje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kada je reč o turizmu i IT sektoru. Naglašena je spremnost za povezivanje dva parlamenata, kako kroz razmenu poseta na svim nivoima, tako i kroz aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Holandijom i radnih tela u NS RS. Dr Orlić je najavio da se narednih dana u NS RS očekuje rasprava o zakonskim aktima koji se odnose na pravosuđe, a kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine, što je ambasador Reinćes pozdravio. „Obavili ste veliki i uspešan posao, i na tome čestitam“, poručio je ambasador.

Govoreći o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, predsednik NS RS je istakao da bezbednost srpskog naroda na KiM, poštovanje potpisanih sporazuma i neodložno formiranje ZSO za Srbiju ostaju ključna pitanja za koja punu podršku očekuje od svih. „Srbima na KiM se krše osnovna ljudska prava, prebijaju ih, hapse bez razloga i ijednog dokaza, uništavaju im se životi zbog „verbalnog delikta“, a najekstremniji primer nasilja je ranjavanje srpske dece na Badnje veče. Aljbin Kurti generiše krize iz dana u dan i, uprkos ovakvim nemogućim uslovima, nastavljamo da vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku - politiku koju u našoj zemlji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, a koju vode i Narodna skupština Republike Srbije i Vlada Srbije“, poručio je dr Orlić.

Ambasador Reinćes je izrazio žaljenje zbog ranjavanja srpskih dečaka na Badnje veče, kao i nadu da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati implementacijom do sada postignutih dogovora, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 30. januar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Holandije u Republici Srbiji 30.01.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja