1. decembar 2015. Sastanak delegacije Narodne skupštine u PS OEBS sa direktorom ODIHR-a

1. decembar 2015. Sastanak delegacije Narodne skupštine u PS OEBS sa direktorom ODIHR-a

Utorak, 1. decembar 2015.

Sastanak delegacije Narodne skupštine u PS OEBS sa direktorom ODIHR-a

Šef delegacije Narodne skupštine u PS OEBS-a dr Dijana Vukomanović i izvestilac Trećeg komiteta PS OEBS-a, član delegacije Gordana Čomić sastale su se danas sa Majklom Georg Linkom (Michael Georg Link), direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).


Vukomanović je istakla važnost ovog sastanka u kontekstu predstojećeg Ministarskog saveta OEBS-a koji se održava 3. i 4. decembra u Beogradu, ističući da će se tom prilikom okupiti i parlamentarci iz zemalja OEBS-a na sastanku Biro-a Parlamentarne skupštine OEBS-a, dan uoči Ministarske konferencije, 2. decembra 2015. godine. Vukomanović je istakla veliki značaj parlamentarne dimenzije OEBS-a naglasivši da parlamentarci svih 57 zemalja učesnica daju veliki doprinos u procesu demokratskog dijaloga i rešavanju svih trenutnih izazova sa kojima se suočava Evropa i celokupan region OEBS-a.

Majkl Georg Link je pohvalio Srbiju za izuzetnu efikasnost, odgovornost i profesionalnost koju je pokazala u godini predsedavanja, imajući u vidu velike izazove sa kojima se tokom predsedavanja suočavala, a takođe i konstruktivan doprinos Srbije u rešavanju aktuelne migrantske krize.

Tokom razgovora Čomić je, u svojstvu izvestioca Trećeg komiteta PS OEBS-a, iznela i brojne predloge i ideje za dalji nastavak i proširenje saradnje iz domena ljudskih prava i demokratskih institucija.

Link je naglasio značaj zajedničke saradnje i koordinacije država i institucija u regionu Zapadnog Balkana ocenivši da je Srbija odgovorno pristupila ovom problemu, pre svega sa humanog aspekta.

Vukomanović je zaključila da je sastanak bio odlična prilika za razgovor o mogućnosti iznalaženja brzih odgovora na izazove po pitanju demokratije, bezbednosti i zaštite ljudskih prava koji zahtevaju saradnju i koordinaciju zemalja učesnica OEBS-a, kako na vladinom, tako i na parlamentarnom nivou.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31