27. septembar 2022. Šefica delegacije NS u PS SE Biljana Pantić Pilja sa ambasadorom Republike Jermenije u Republici Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom  Hovakimianom

27. septembar 2022. Šefica delegacije NS u PS SE Biljana Pantić Pilja sa ambasadorom Republike Jermenije u Republici Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom Hovakimianom

Utorak, 27. septembar 2022.

Sastanak šefice delegacije NS u PS SE Biljane Pantić Pilje sa ambasadorom Jermenije

Šefica delegacije NS u PS SE Biljana Pantić Pilja sastala se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Republike Jermenije u Republici Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom Hovakimianom sa kojim je razgovarala o tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dve zemlje.


Biljana Pantić Pilja je istakla da pored dobrih odnosa, postoji prostor za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje i podsetila na potpisan Memorandum o razumevanju dva parlamenta.

Izrazila je očekivanje da će i u XIII sazivu Narodne skupštine biti uskoro formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Jermenijom, jer kako je rekla, susret članova poslaničkih grupa prijateljstava mogu dati veliki doprinos parlamentarnoj saradnji.

Ambasador Jermenije Ašot Hovakimian se složio da je međuparlamentarna saradnja dobra i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Upoznao je šeficu delegacije NS PSSE sa aktuelnom i teškom situacijom sa kojom se suočava narod Jermenije u vezi sa sukobom sa Azerbejdžanom. Ambasador je zamolio za podršku Srbije u međunarodnim organizacijama, a naročito u PS Saveta Evrope.

Biljana Pantić Pilja je upoznala ambasadora sa situacijom u južnoj srpskoj pokrajini koja je u ovom trenutku veoma teška, i istakla da je za Republiku Srbiju veoma važna snažna i principijelna podrška Jermenije po pitanju Kosova i Metohije.

Takođe, dodala je da su sva pozicioniranja Srbije u skladu sa našim principijelnim zalaganjem da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje, kao i da poštujemo norme međunarodnog prava. Naglasila je da Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ulaže ogromne napore da sačuva mir i stabilnost u regionu, istovremeno štiteći naše državne i nacionalne interese.

Na kraju sastanka sagovornici su se saglasili da je uzajamna podrška u međunarodnim organizacijama od velike koristi za obe države.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1