18. decembar 2015. Sastanak Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa delegacijom Ministarsva Republike Rumunije nadležnim za pitanje rumunske dijaspore

18. decembar 2015. Sastanak Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa delegacijom Ministarsva Republike Rumunije nadležnim za pitanje rumunske dijaspore

Petak, 18. decembar 2015.

Sastanak Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa delegacijom Ministarstva Republike Rumunije nadležnim za pitanje rumunske dijaspore

Predsednik Meho Omerović i članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sastali su se danas, u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Ministarstva Republike Rumunije nadležnim za pitanje rumunske dijaspore, na čelu sa ministrom u Vladi Republike Rumunije Nj.E. Danom Stoeneskuom.


Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, čestitao je 25 godina od osnivanja Zajednice Rumuna u Srbiji, i istakao da dobrosusedski odnosi dve zemlje u regionu mogu služiti kao primer ostalim zemljama. Omerović je takođe istakao da Srbiji znače iskustva koje Rumunija može da prenese kao članica Evropske unije i da je Srbija svesna koliko je važno mišljenje zemalja regiona u pristupanju Evropskoj uniji. Predsednik Odbora je upoznao delegaciju Ministarstva Republike Rumunije sa radom Odbora i dodao da su prošle godine sprovedeni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Republici Srbiji i da je jedini način da se prevaziđu izazovi sa kojima se manjine susreću putem razgovori a i u međusobnom dijalogu.

Ministar Dan Stoenesku, izrazio je zahvalnost Srbiji po pitanju Rumuna u istočnoj Srbiji i Vojvodini i naglasio da nacionalne manjine Rumuna u Srbiji i Srba u Rumuniji predstavljaju mostove za saradnju, i dodao da Srbija ima punu podršku od Rumunije za pristupanje Evropskoj uniji. Stoenesku je takođe istakao da je Rumuniji bitno da u Srbiji postoje škole koje održavaju nastavu na rumunskom jeziku, kao i pravo na veroispovest, naročito u istočnoj Srbiji i Vojvodini.

Na sastanku je bilo reči i o statusu vlaške manjine. Omerović je istakao da su zakoni u Srbiji koji se tiču ljudskih i manjinskih prava doneti po najvišim međunarodnim standardima, i da Srbija ne može zabraniti građanima izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti. Dan Stoenesku pomenuo je otvaranje rumunskog instituta u Beogradu koji bi omogućio i građanima Srbije da se bolje upoznaju sa rumunskom kulturom.

Prisutni su se složili da će se uložiti napori da se poboljša položaj nacionalnih manjina na političkom i društvenom nivou i da je potrebno preduzeti konkretne korake ka ostvarenju tih ciljeva, posebno kada Srbija počne sa otvaranjem Poglavlja 23.

Član Odbora Slobodan Perić je kao pripadnik vlaške nacionalne manjine izneo stavove na koji način se mogu rešiti otvorena pitanja, a naročito je istakao potrebu saradnje dve zemlje, kao i da su u tom smislu veoma poželjne investicije države Rumunije i pomoć i saradnja oko izgradnje puteva, škola i drugih institucija koje nedostaju u istočnoj Srbiji.

U delegaciji Rumunije, pored ministra Stoeneskua, bili su i Daniel Banu, ambasador Rumunije u Srbiji, Valentin Rađucanu, savetnik ministra, Kristina Gabriela Simion, savetnik ministra, Alexandru Petrut, drugi sekretar Ambasade Rumunije u Srbiji, Gabriela Moldovan, iz Ambasade Rumunije u Srbiji. Ispred Odbora sastanku su prisustvovale i Ljiljana Malušić, zamenica predsednika Odbora, kao i Milanka Jevtović Vukojičić, članica Odbora.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2