26. januar 2023. Učesnici sastanka

26. januar 2023. Učesnici sastanka

Četvrtak, 26. januar 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa ambasadorkom Grčke u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom Veroljub Arsić i članovi grupe, razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorkom Grčke u Srbiji Nj.E. Marijom Levadi.


Predsednik PGP sa Grčkom Veroljub Arsić na samom početku sastanka, poželeo je dobrodošlicu i uspeh u radu novoizabranoj ambasadorki Grčke u Srbiji Mariji Levadi. Ukazao je na tradicionalno bliske i prijateljske odnose koji beleže stalni napredak i naglasio da je ova Poslanička grupa prijateljstva jedna od brojnijih u Skupštini Srbije, što dodatno govori o povezanosti dva naroda. Arsić je posebno naglasio bliske odnose Srba sa Krfljanima, koji su za vreme Prvog Svetskog rata pomogli iskrcavanje srpskim vojnicima na to Jonsko ostrvo.

Ambasadorka Marija Levadi se složila sa Arsićem da su odnosi dve zemlje odlični i prijateljski i da dva naroda povezuje sličan mentalitet, zajednička istorija i duhovna bliskost.

Sastanku su prisustvovali i govorili članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom, Jasmina Karanac, Miodrag Gavrilović, prof. dr Tamara Milenković Kerković, mr Milovan Drecun, Lepomir Ivković, prof. dr Aleksandra Tomić, Nikola Radosavljević, Tijana Davidovac i Ana Beloica.

Zajednički su ocenili da je uzajamnom razmenom poseta članova poslaničkih grupa prijateljstava moguće unaprediti parlamentarnu saradnju, koja je od posebnog značaja za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje. Osvrnuli su se na odličnu saradnju u oblasti turizma i kulture i ocenili da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje dveju zemalja, posebno u oblastima gde postoji značajan neiskorišćen potencijal.

Članovi PGP sa Grčkom upoznali su ambasadorku Levadi sa situacijom i problemima sa kojima se suočava naš narod na Kosovu i Metohiji, istakavši da je Srbija posvećena miru i stabilnosti regiona i da je spremna za dijalog i kompromis. Istakli su da Srbija visoko vrednuje podršku Grčke po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a naveli su i značaj aktivnog učestvovanja Grčke na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije.

Ambasadorka Marija Levadi je podvukla da je stav grčkog rukovodstva nepromenjen i da Grčka ne menja svoju poziciju po pitanju Kosova, te da želi čitav Balkan u Evropskoj uniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31