20. mart 2023. Učesnici sastanka

20. mart 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 20. mart 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom sa poslanicima Donjeg Doma Parlamenta Italije

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić zajedno sa članovima Grupe, sastao se u Domu Narodne skupštine sa poslanicima Donjeg Doma Parlamenta Italije Dimitriom Koinom, Emanuelom Loperfidom i Nikom Grupionom.


Palalić je izrazio zadovoljstvo posetom parlamentaraca Italije, istakavši da je ovo izuzetna prilika da budu razmotrene mogućnosti za intenziviranje saradnje dveju zemalja i ocenio da su bilateralni odnosi prijateljski i otvoreni.

Imajući u vidu da se sutra u Beogradu u Palati Srbija održava Poslovno-naučni forum: Srbija - Italija i da će biti prisutno oko 150 italijanskih kompanija, Palalić je izrazio nadu da će forum obeležiti početak nove faze u ekonomskim odnosima dve zemlje. Dodao je da se nakon održanog foruma očekuje novi priliv italijanskih investicija, naročito u oblasti inovativnih tehnologija, infrastrukture, bio tehnologije, energetske i zelene tranzicije.

Pomenuti forum će otvoriti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić a biće prisutni i članovi Vlade RS. Dodao je da je Italija drugi u Evropi trgovinski partner Srbije.

Palalić je upoznao parlamentarce Italije sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podvukao da Srbija poštuje principe međunarodnog prava i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dodao je da je dijalog zvaničnog Beograda i prištinske administracije koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, jedino ispravno rešenje i da u Srbiji postoji potpuni konsenzus kada je u pitanju celovitost srpske teritorije.

Poslanici Donjeg Doma Parlamenta Italije Dimitri Koin, Emanuel Loperfido i Nika Grupioni su se složili sa predsednikom PGP sa Italijom da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, naročito nakon predstojećeg Poslovno-naučnog foruma. Izneli su podatak da je Srbija treća zemlja u Italiji kada su u pitanju investicije.

Parlamentarci su se interesovali za Evropske integracije Srbije, stanje na Kosovu i Metohiji kao i o stavu Srbije po pitanju sukoba Rusije i Ukrajine.

Ocenili su da Italija podržavaju nameru da se Zapadni Balkan nađe na šahovskoj tabli Evropske unije i dodali da Srbiju vide kao strateškog partnera, kako zbog položaja tako i zbog same blizine.

U razgovoru koji je usledio učestvovali su narodni poslanici Sanda Rašković Ivić, Jadranka Jovanović, Snežana Paunović, Marina Raguš, Miodrag Gavrilović i Žika Bujuklić. Zajednički su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti trgovine, kulture, nauke, IT tehnologije i turizma.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, istakli su je dijalog jedino ispravno rešenje da se sačuva mir i stabilnost za sve koji ovde žive, dodajući da je neophodno da se konačno formira ZSO, koja bi osigurala bezbednost našem narodu na KiM. Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira, stabilnosti, ekonomskog i društvenog razvoja, zaključeno je na sastanku. Članovi PGP sa Italijom upoznali su sagovornike da je glavni spoljno-politički cilj Srbije ravnopravno članstvo u EU i da u tom smislu očekujemo podršku Italije na tom putu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori koji je iskoristio priliku da upozna skup da će na sutrašnjem forumu biti prisutno oko 150 italijanskih, 250 srpskih kompanija, kao i da će se održati više od 400 sastanaka i da će biti potpisano 12 sporazuma iz različitih oblasti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 1. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja