24. novembar 2022. Učesnici sastanka

24. novembar 2022. Učesnici sastanka

Četvrtak, 24. novembar 2022.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom sa delegacijom Senata Republike Francuske

U Domu Narodne skupštine održan je sastanak predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom mr Jadranke Jovanović i članova te grupe sa delegacijom Senata Republike Francuske, koju predvodi predsednik Senata Žerar Larše.


Na početku sastanka predsednica PGP sa Fracuskom izrazila je zadovoljstvo posetom predsednika Senata Francuske, imajući u vidu da je ovo prva zvanična poseta predsednika Senata srpskom parlamentu. Jadranka Jovanović je istakla da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno i istorijski bliski i prijateljski i beleže stalni napredak. Karakteriše ih jačanje i konstantno unapređenje saradnje na svim poljima, kao i redovan politički dijalog. Poseban značaj bilateralnim odnosima dala je nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, kada se susreo sa predsednikom Emanuelom Makronom, kao i poseta E. Makrona Srbiji 2019. godine, kada je potpisano 25 sporazuma iz oblasti kulture, prosvete, javne uprave, energetike, sporta, bezbednosti i namenske industrije.

Jovanović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u ovom sazivu formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom koju broji 73 narodna poslanika, i čini je jednom od brojnijih Grupa u parlamentu Srbije.

Jovanović je pozdravila dosadašnje, ali i buduće investicije iz Francuske u privredu Srbije i istakla da naša zemlja pruža povoljan privredni ambijent za stane investitore. Dodala je da je Francuska osma na listi najvećih investitora u srpsku privredu, i ukazala na neke od najvećih projekata, kao što su aerodrom „Nikola Tesla“, beogradski metro, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Jovanović je ocenila da je saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja konstantna i dodala da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti energetike i odbrane. Osvrnula se na značajnu saradnju u oblasti kulture, i podsetila na potpisan Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između Srbije i Francuske.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije koje su ujedno i glavni spoljno- politički cilj naše zemlje, zahvalila se na kontinuiranoj podršci Francuske našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Osvrnula se na inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja predstavlja primer uspešne regionalne saradnje.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Jovanović je navela da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja. Istakla je važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe, formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik Senata Francuske Žerar Larše se složio sa predsednicom Jovanović da je bilateralna saradnja na visokom nivou. Naveo je da je poseta predsednika Makrona Srbiji doprinela produbljivanju saradnje i istakao da bi od velike koristi bilo da se taj vid saradnje pretoči i na međuparlamentarnu saradnju. Predsednik Senata je naglasio da se zalaže za neizostavnu primenu i ispunjenje svih dogovora i sporazuma, između ostalog i za punu primenu Briselskog sporazuma.

Učešće na sastanku su uzeli i predsednica grupe prijateljstva Senata Francuske za Zapadni Balkan Marta de Sidrak i predsednik grupe prijateljstva Francuske sa Srbijom Mikael Vale koji su tom prilikom ukazali na odličnu dosadašnju saradnju i dodali da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje. Izneta je ideja da se saradnja razvije na nivou lokalnih zajednica dve države.

Na sastanku su govorili i članovi PGP sa Francuskom dr Aleksandra Tomić, Snežana Paunović, prim. doc. dr Darko Laketić i Ana Miljanić, koji su zajednički ocenili će ova poseta francuske parlamentarne delegacije dati značajan impuls međuparlamentarnoj saradnji, i zaključili da postoji prostor za intenziviranje saradnje, kroz uzajamne posete parlamentaraca i zvaničnika dve zemlje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja