15. mart 2023. Učesnici sastanka

15. mart 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 15. mart 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom sa članovima Odbora za spoljne poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom mr Jadranka Jovanović, zajedno sa članovima Grupe, sastala se u Domu Narodne skupštine sa narodnim poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske Federikom Petijem i Marin Amle, koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Predsednica PGP sa Francuskom mr Jadranka Jovanović je pozdravila goste i ukazala na tradicionalno bliske i prijateljske odnose koji beleže stalni napredak. Izrazila je zainteresovanost za još sadržajnijom i širom saradnjom sa Francuskom u svim oblastima i jačanju ukupnih bilateralnih odnosa.

Govoreći o parlamentarnoj diplomatiji podsetila je na činjenicu da je u proteklo vreme zabeleženo više uzajamnih poseta i dodala da Poslaničku grupu prijateljstva sa Francuskom čini 86 članova iz različitih političkih partija. Jovanović je izrazila zadovoljstvo što je i ove godine dobila čast da bude domaćin obeležavanja meseca Frankofonije, u Domu Narodne skupštine.

Ocenila je da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu, te da jasno pokazuje svoju evropsku orijentaciju. Dodala je da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da u tom smislu Srbija očekuje podršku od Francuske, poručila je mr Jadranka Jovanović.

„Smatramo da je inicijativa Otvoreni Balkan primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve i da je kao takva najbolji način za pripremu naših država za članstvo u EU“, zaključila je Jovanović.

Predsednica PGP sa Francuskom je istakla da visoko vrednuje saradnju stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i zahvalila se na podršci Francuskoj delegaciji koju pruža aktivnostima delegacije Narodne skupštine u PS Frankofonije. Ukazala je na važnost parlamentarnih poseta i podsetila na posetu predsednika Senata Francuske Žerara Laršea srpskom parlamentu 2022. godine.

Mr Jadranka Jovanović je posebno naglasila da predsednici dve zemlje Aleksandar Vučić i Emanuel Makron imaju bliske i prijateljske odnose, o čemu svedoče i uzajamne posete na najvišem nivou.

Kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, istakla je da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora i dodala da Beograd insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti za Srbe na KiM.

Osvrnula se na razvijenu ekonomsku saradnju koja je dobra, ali ima potencijal za dalje unapređenje, kao i na saradnju u oblasti odbrane.

Dodala je da je Francuska osma na listi najvećih investitora u srpsku privredu i ukazala na neke od najvećih projekata, kao što su aerodrom Nikola Tesla, beogradski metro, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Jovanović je ocenila da je saradnja u oblasti kulture jako bitna, istakavši saradnju u oblasti kinematografije, stripa, video igara, ulične i vizuelne umetnosti. Ukazala je na mogućnost intenziviranja međuinstitucionalne saradnje poput predstavljanja Srbije u Muzeju Luvr, saradnje Narodnog muzeja u Beogradu sa srodnim partnerima u Francuskoj.

Članovi Odbora za spoljne poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske Federik Petij i Marin Amle izrazili su zahvalnost na dočeku i gostoprimstvu članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom.

Ukazali su na veoma dobru saradnju na predsedničkom i parlamentarnom nivou. Federik Petij je izneo mogućnost da se saradnja članova poslaničkih grupa prijateljstava prenese i na lokalne zajednice. Informisao je srpske parlamentarce da je 2019. godine bio član francuske delegacije prilikom posete predsednika Makrona Srbiji.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP sa Francuskom Jovan Palalić, Dubravka Filipovski, Danijela Vujičić i Đorđe Kosanić, koji su zajednički ocenili da su odnosi dve države dobri i prijateljski, da beleže stalni napredak o čemu svedoče uzajamne posete visokih zvaničnika i parlamentarnih delegacija.

Upoznali su poslanike francuskog parlamenta sa situacijom na Kosovu i Metohiji i istakli važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe, formiranja Zajednice srpskih opština.

Takođe su podvukli da je glavni spoljno-politički cilj naše zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2