8. februar 2022. Učesnici sastanka

8. februar 2022. Učesnici sastanka

Utorak, 8. februar 2022.

Sastanak članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Predstavničkog doma Narodne skupštine Savezne Republike Nigerije

U Domu Narodne skupštine sastali su članovi Odbora za spoljne poslove, na čelu sa predsednikom Odbora prof. dr Žarkom Obradovićem sa delegacijom Predstavničkog doma Narodne skupštine Savezne Republike Nigerije.


Prof. dr Žarko Obradović je na početku sastanka pozdravio goste i istakao da su politički odnosi Republike Srbije i Savezne Republike Nigerije tradicionalno dobri i prijateljski i da ova poseta treba da predstavlja korak dalje za unapređenje parlamentarne saradnje.

Posebno je ukazao na značaj bilateralnih odnosa Srbije i Nigerije, ali i sa ostalim državama afričkog kontinenta. U tom smislu je posebno apostrofirao veoma dobre tradicionalne, prijateljske i istorijske veze Republike Srbije sa Afrikom, imajući u vidu zajedničku prošlost i saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.

Podvukao je da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu, i da jasno pokazuje svoju evropsku orijentaciju. Pored članstva u EU, glavni spoljnopolitički ciljevi Srbije su razvijanje dobrih odnosa sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih, i razvijanje dobrih odnosa sa NR Kinom i Ruskom Federacijom. Dodao je da je Srbija vojno neutralna država ali da sarađujemo sa NATO alijansom.

Obradović je rekao da Srbija želi da jača politički dijalog i intenzivira ekonomsku saradnju sa Nigerijom i iskoristio priliku da zahvali Nigeriji na poštovanju međunarodnog prava, kroz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. „Srbija je najuticajnija država Balkana, zauzima geografski centralno mesto na Balkanskom poluostrvu, zbog čega ima izuzetno uticajan geopolitički uticaj i snagu“, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući politici koju zastupa predsednik Srbije Aleksandar Vučić, značajno je unapređena saradnja sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, što je dodatno doprinelo jačanju ekonomije i boljem životu naših građana. Dodao je da Srbija poslednjih godina beleži stope ekonomskog rasta, pa i u vreme kada je pandemija pogodila ceo svet Srbija je imala stabilnu ekonomsku stopu.

Obradović je naveo da je na početku pandemije, Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja je na raspolaganju imala sve četiri vakcine, kao i da je omogućila građanima iz regiona da se vakcinišu u Srbiji.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Alij Ibrahim Al- Mustafa je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i podvukao da Republika Nigerija poštuje Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, odnosno da uvažava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Izrazio je nadu za unapređenjem saradnje dve zemlje u oblasti informacione tehnologije, nano tehnologije, privrede, ekonomije, poljoprivrede i sporta. Istakao je važnost ovog sastanka, jer se mogu precizirati oblasti i aktivnosti koje se mogu unaprediti, potpisati novi sporazumi i unaprediti postojeći.

Al-Mustafa je naglasio da Nigerija smatra Srbiju saveznikom i prijateljom, i dodao da postoji prostor za povećanje obostranih spoljnih investicija.

Na sastanku je govorila i ambasadorka Nigerije na nerezidencijalnoj osnovi Modup Ajrel i tom prilikom ocenila da su politički odnosi dve zemlje prijateljski i tradicionalni. Osvrnula se na potpisan Sporazum između dve zemlje o promociji i zaštiti investicija, koji treba oživeti i unaprediti.

Na kraju sastanka Obradović je upoznao sagovornike sa projektom „Svet u Srbiji“ u oblasti obrazovanja, koji je u ingerenciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva spoljnih poslova. S tim u vezi pozvao je studente iz Nigerije da budu gosti Srbije.

Sastanku su prisustvovale članice Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski i Vesna Marković, koje su tim povodom pozdravile goste, istakavši da pored ekonomske saradnje, postoji prostor za unapređenje saradnje i u oblasti kulture. Marković je takođe podvukla da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, i iznela podatak da oko 70 odsto spoljno trgovinska razmene Srbija ostvaruje sa zemljama članicama EU, 15 odsto sa zemljama u regionu i ostatak sa ostalim zemljama sveta.

Dubravka Filipovski je istakla da je se rukovodstvo Srbije pre svega zalaže za mir u regionu političku stabilnost i ekonomski napredak.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
petak, 12. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja