10. april 2019. Sastanak članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske

10. april 2019. Sastanak članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske

Sreda, 10. april 2019.

Sastanak članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske

Predsednik i članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine sastali su se sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Mađarske i tom prilikom razgovarali o evropskom putu Srbije i mogućnostima koje prijateljski odnosi dve zemlje mogu da doprinesu njegovom ubrzanju.


Predsednik Odbora Nenad Čanak istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški spoljnopolitički cilj Srbije, za šta, pored podrške vladajućih i opozicionih narodnih poslanika u parlamentu, postoji i natpolovična podrška među građanima.

„Zato veoma cenimo što Mađarska ističe značaj pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“, istakao je Čanak, te upoznao delegaciju Mađarske sa tokom pregovora kroz statuse pregovaračkih poglavlja, kao i sa problemima sa kojima se, tokom godina, Srbija suočavala tokom tog procesa.

Članica Odbora Dušica Stojković izrazila je zadovoljstvo zbog, kako je navela, odlične saradnje na nivou političkih stranaka FIDES i SNS i istakla da se ona prelila na najširu politiku saradnju. Ona je naglasila da građani od uspešne saradnje dve zemalja očekuju i vidljive rezultate, a oni se ogledaju kroz otvaranje graničnih prelaza između Mađarske i Srbije 2019. godine, kao i kroz izgradnju pruge Beograd–Budimpešta.

Predsednik PGP sa Srbijom Laslo Nađ rekao je da Srbija ima punu podršku Mađarske na putu ka članstvu u EU i spremnost Mađarske da sa Srbijom podeli pozitivna iskustva, ali i sve prepreke sa kojima se i sama suočavala tokom tog procesa, kako bi ih spremno dočekali i lakše prevazišli.

„Srbija je u povoljnoj situaciji, jer na čelu države ima koaliciju koja je svesna nacionalnih vrednosti, veoma je važno da čuvate svoje nacionalne resurse“, poručio je Nađ. On je takođe pozvao poslanike Narodne skupštine da se uvek sa punim poverenjem obrate Mađarskoj i njenim partnerima, u cilju što kvalitetnije razmene iskustava i istakao da saradnja, osim političke, treba da bude intenzivna i na svim ostalim nivoima, posebno na ekonomskom.

Tokom susreta, član Odbora Dragan Šormaz apelovao je na mađarske kolege da nakon majskih izbora u Evropskom parlamentu učine zajednički dodatni napor, kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile mogućnost ubrzanog pristupanja EU.

Sastanku su prisustvovali i Gordana Čomić, Vera Jovanović, Vesna Marković i Zvonimir Đokić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja