23. maj 2023. Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom sa ambasadorom Meksika u Republici Srbiji

23. maj 2023. Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom sa ambasadorom Meksika u Republici Srbiji

Sreda, 24. maj 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom sa ambasadorom Meksika u Republici Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom Radovan Tvrdišić i članovi Grupe sastali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Meksika u Republici Srbiji Nj.E. Karlosom Feliksom.


Predsednik PGP sa Meksikom Radovan Tvrdišić je na početku sastanka naglasio da je tačno 77 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, ocenivši da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski i da ih dodatno jača obostrano, snažno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava.

Tvrdišić je izrazio zahvalnost Meksiku zbog principijelnog i jasnog stava po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U razgovoru članova PGP sa Meksikom i meksičkog ambasadora bilo je reči i o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja, trgovinskoj i robnoj razmeni, kao i unapređenju kulturne i sportske saradnje.

Ambasador Feliks Korona je rekao da su odnosi Meksika i Srbije odlični, zasnovani na međusobnom poštovanju i razumevanju i istakao podršku Srbiji po svim najvažnijim pitanjima i podvukao da se Meksiko, kao i Srbija, snažno zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

„Meksiko je uvek izražavao svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije u pogledu Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Feliks Korona i izrazio uverenje da će pozicija Meksika po tom pitanju ostati nepromenjena.

Ambasador Feliks je preneo stav Meksika da sa Srbijom ima mnogo zajedničkih interesa, uključujući i saradnju na multilateralnom planu.

Članovi PGP i ambasador Meksika u Republici Srbiji su se usaglasili da suverene države sa nezavisnom politikom treba više da se povezuju i sarađuju.

Sastanku su prisustvovali članovi PGP sa Meksikom Radmila Vasić, Slavica Radovanović, Staša Stojanović, Momčilo Vuksanović, Hadži Milorad Stošić i Ilo Mihajlovski koji su uputili poziv ambasadoru Meksika da obiđe gradove iz kojih oni dolaze i da bude njihov gost.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2