18. oktobar 2019. Članovi Odbora za spoljne poslove sa parlamentarnom delegacijom Republike Ugande

18. oktobar 2019. Članovi Odbora za spoljne poslove sa parlamentarnom delegacijom Republike Ugande

Petak, 18. oktobar 2019.

Sastanak članova Odbora za spoljne poslove sa predsednicom Parlamenta Republike Ugande

Članovi Odbora za spoljne poslove sastali su se danas sa predsednicom Parlamenta Republike Ugande Rebekom Kadagom Alitvalom.


Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović izrazio je zadovoljstvo što je Republika Uganda učestvovala u radu Interparlamentarne unije, čije se 141. zasedanje ove godine održalo u Beogradu, dodajući da Srbija gaji prijateljske odnose sa Ugandom još od vremena Pokreta nesvrstanih.

Obradović je istakao da su dve države institucionalizovale međusobnu saradnju potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Republike Ugande, čime su postavile osnove za dalje unapređenje odnosa.

Prof. dr Žarko Obradović zahvalio se delegaciji Ugande na jasnom stavu i podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, podvukavši da je pitanje Kosova i Metohije u svetu pitanje poštovanja međunarodnog prava.

„Naša zemlja je poslednjih nekoliko godina imala veoma živu diplomatsku aktivnost i uspela da na međunarodnom nivou istakne značaj dijaloga za rešavanje pitanja južne srpske pokrajine, ovakvu aktivnost Srbije su razumele i brojne zemlje, tako da je 15 zemalja u proteklih 18 meseci povuklo priznanje Kosova“, naglasio je Obradović.

Prema njegovim rečima, prostor za saradnju dve države postoji, ne samo na političkom i međudržavnom planu, već i u ekonomskoj i kulturnoj sferi, u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, nauke i inovacija i tehnologije. On je istakao da Beograd, kao jedan od obrazovnih centara u jugoistočnoj Evropi, može da ponudi kvalitetnu nastavu i studijske programe mladima iz Republike Ugande.

U ime naše delegacije gostima su se obratili i zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski, kao i članovi ovog odbora Ljiljana Malušić, Dragan Šormaz i Nemanja Radojević.

Zamenica predsednika Odbora Dubravka Filipovski navela je da Odbor za spoljne poslove u ovom trenutku ima četiri glavna spoljnopolitička cilja, a to su pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, saradnja i očuvanje mira sa zemljama u regionu, očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje i dijalog Beograda i Prištine, kao i saradnja sa velikim silama i ostalim zemljama sveta. Ona je podsetila i na rad Ženske parlamentarne mreže, ukazujući na važnost tema kao što su ekonomsko osnaživanje žena, njihovo obrazovanje i borba protiv nasilja nad ženama.

Članovi Odbora istakli su i da je Afrika kontinent koji brzo raste, te da Srbija, kao četvrta u Evropi po broju radnika u oblasti informacionih tehnologija, ima potencijal da investira u Ugandu, posebno u toj sferi.

Predsednica Parlamenta Republike Ugande Rebeka Kadaga Alitvala ocenila je posetu predsednice Narodne skupštine Maje Gojković Ugandi istorijskom, naglasivši da su tom prilikom postavljeni visoki ciljevi na planu parlamentarne saradnje. Prema njenim rečima, ekonomski odnosi dve države razvijaju se sporo i neophodno je unaprediti saradnju u toj oblasti.

„Uganda je poljoprivredna zemlja i posebno bismo voleli da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju i ostvarimo saradnju naših preduzetnika sa preduzetnicima iz Srbije, ali se radujemo i saradnji u drugim sektorima“, rekla je predsednica, dodavši da bi podsticaj naučne saradnje bio od izuzetnog značaja za njenu zemlju.

„Ljudi iz Ugande su inovativni, ali ne mogu da razviju svoje inovacije zbog nedostatka tehnologije“, objasnila je Alitvala.

Parlamentarna delegacija Republike Ugande istakla je da se stav njihove zemlje po pitanju Kosova i Metohije neće promeniti, te da Srbija može da računa na podršku Ugande u ovoj, ali i mnogim drugim oblastima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 7. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja