Petak, 19. jun 2020.

SAOPŠTENjE

Nadzorni odbor za sprovođenje opšteg nadzora nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih zakonom, održao je do sada šest redovnih sednica. Na sednicama su razmatrana pitanja u vezi sa postupanjem relevantnih subjekata u toku izbornih aktivnosti.


U tom smislu, redovno su analizirani izveštaji REM-a o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje (šest preseka zaključno do 5. juna 2020. godine).

Takođe, razmatrani su svi prispeli dopisi kojima su se Nadzornom odboru obraćale ili političke stranke ili organi civilnog društva, a kojima su ukazivali na određeno postupanje subjekata izbornog procesa (primera radi: Pokret obnove Kraljevine Srbije, Transparentnost Srbije i dr.) Povodom tih dopisa Nadzorni odbor je izdavao preporuke ili saopštenja koji su imali za cilj da unaprede postupanje političkih stranaka i kandidata u toku izbora.

Nadzorni odbor je komunicirao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, članovima delegacije Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu u Narodnoj skupštini, kao i predstavnicima ODHIR-a. U tim kontaktima koji su se u uslovima epidemije odvijali putem video link-a upoznati su sa iskustvima u radu Nadzornog odbora, najčešćim pitanjima i problemima na koje je nailazio Nadzorni odbor ili na koje su ukazivali subjekti učesnici izbornog procesa.

Određena pažnja posvećena je i postojećim normativnim rešenjima koji regulišu nadležnosti ovog odbora, međusobnim odnosima sa drugim državnim organima koji učestvuju u izborima i predlozima za unapređenje rada Nadzornog odbora i uopšte aktivnosti različitih subjekata koji učestvuju u izbornom procesu.

O svim važnim iskustvima koja su stečena u toku rada, Nadzorni odbor će sačiniti i predati Narodnoj skupštini detaljan izveštaj koji će moći korisno da posluži ne samo za unapređenje rada Nadzornog odbora, nego i celokupnog izbornog procesa, i u krajnjoj liniji demokratizaciji ukupnih odnosa u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3