23. jun 2017. Predsednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Rumunije na sastanku sa članovima Odbora za evropske integracije

23. jun 2017. Predsednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Rumunije na sastanku sa članovima Odbora za evropske integracije

Petak, 23. jun 2017.

Rumunija će tokom svog predsedavanja Savetu EU ubrzati proces evropskih integracija Srbije

Rumunija će raditi tokom svog predsedavanja Savetu EU na ubrzanju procesa evropskih integracija Srbije, a Srbija treba da iskoristi i predsedavanje svoja dva suseda, Bugarske i Austrije, za ubrzanje tog procesa, poručio je Viktor Ponta, predsednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Rumunije srpskim kolegama iz Odbora za evropske integracije.


„Interes Rumunije je da Srbija krene brže evropskim putem, posebno tokom predsedavanja Savetu EU njena tri suseda. Srbija i Zapadni Balkan treba da budu stabilni i da imaju jasnu evropsku perspektivu, jer iako se EU suočava sa problemima, ona neće zaboraviti Srbiju i njeno priključenje“, rekao je Ponta i dodao da je potrebno iskoristiti svaki bilateralni odnos kako bi se ova tema našla na dnevnom redu EU.

Ponta je u razgovoru ponovio da Rumunija nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i dodao da uloga njegove zemlje može da bude i dinamičnija uz konkretnu pomoć Srbiji za iznalaženje rešenja u dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak istakao je u razgovoru sa rumunskim kolegom da Srbija i Rumunija nemaju mnogo otvorenih pitanja. On je naglasio da Narodna skupština, a posebno Odbor za evropske integracije, rade sve iz svoje nadležnosti, kako bi proces evropskih integracija tekao nesmetano.

Potpredsednica Narodne skupštine i članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić ukratko je predstavila dosadašnji tok procesa pristupanja Srbije EU i zatražila bilateralnu podršku Rumunije u odnosu na Poglavlje 23, gde bi iskustvo Rumunije Srbiji bilo od velike koristi. Ona je pozdravila najavu da će Rumunija tokom svog predsedavanja Savetu EU pitanje proširenja pomeriti na listi prioriteta EU.

Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač istakla je u razgovoru da Srbija ima utisak da pitanje nacionalnih manjina u Srbiji blokira proces integracija i ponovila da Srbija ima poseban akcioni plan koji se odnosi na ovu oblast. Ona je podsetila da pitanja odnosa vlaške i rumunske nacionalne manjine, kao i odnos rumunske i srpske crkve predstavljaju bilateralna pitanja, koja na taj način i treba rešavati.

„Otvorili smo 10 pregovaračkih poglavlja, ali mislimo da možemo i više, posebno tokom budućeg predsedavanja naših susreta Savetu EU“, poručila je Kovač.

Na sastanku, kome su prisustvovali i članovi Odbora Vesna Marković, Aleksandar Stevanović, dr Muamer Bačevac, Hadži Milorad Stošić, Zvonimir Đokić i zamenik člana Vladimir Đurić, razgovaralo se o stanju manjinskih prava u Srbiji, finansijskoj podršci procesu proširenja nakon 2021. godine, regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, kao i rumunskim iskustvima iz procesa pristupanja EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6