20. oktobar 2016. Predsednica Odbora za evropske integracije i bugarski ambasador u Srbiji

20. oktobar 2016. Predsednica Odbora za evropske integracije i bugarski ambasador u Srbiji

Četvrtak, 20. oktobar 2016.

Reforme u društvu treba sprovoditi radi građana Srbije, a ne samo radi Brisela

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić i bugarski ambasador u Srbiji Radko Vlajkov (Radko Vlaykov) složili su se da reforme u društvu treba sprovoditi zbog boljeg života građana Srbije, a ne samo radi članstva u Evropskoj uniji.


Predsednica Tepić i ambasador Vlajkov razgovarali su danas o procesu evropskih integracija Srbije i podršci Bugarske evropskom putu Srbije.

Ambasador Vlajkov istakao je da će proširenja EU na Zapadni Balkan biti, a od samog regiona zavisi i kada, kao i da je regionalna saradnja jedan od važnih činilaca u tom procesu.

„Bugarska će podržavati evropske integracije Srbije, posebno u periodu svog predsedavanja Savetu EU 2018. godine, a već smo ponudili i tehničku podršku svojih eksperata Srbiji u procesu pregovaranja“, naglasio je ambasador Vlajkov.

Sagovornici su se složili da je važno što Srbija ima političke garancije zemalja članica EU da je dobrodošla u evropsku zajednicu i istakli da će dinamika reformi odrediti i datum članstva Srbije u EU.

Predsednica Odbora Marinika Tepić istakla je da je period predsedavanja Bugarske Savetom EU veoma značajan za Srbiju, izrazivši nadu da će do 2018. godine naša zemlja otvoriti sva pregovaračka poglavlja i da će joj Bugarska kao sused u tome pomoći.

„Verujem da bez obzira na datum proširenja, mi u reforme ulazimo zbog nas. Iako podržavamo Vladu na evropskom putu, mi kao parlamentarci imamo kontrolnu ulogu u odnosu na primenu onoga što se u pregovaračkim poglavljima nalazi“, istakla je Tepić.

Ona je upoznala bugarskog ambasadora sa funkcionisanjem Odbora i njegovom ulogom u pregovaračkom procesu, kao i sa saradnjom koja se ostvaruje sa Nacionalnim konventom za EU.

Ona se založila za intenziviranje saradnje sa resornim odborom u bugarskom parlamentu i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je problem sa udžbenicima za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji rešen.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 31. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja