Petak, 28. mart 2008.

Razgovor predsednika odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Srbije i Evropskog parlamenta

Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Srbije dr Dragoljub Mićunović primio je danas u Domu Narodne skupštine predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Jaceka Sarjuša Volskog.Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Srbije dr Dragoljub Mićunović primio je danas u Domu Narodne skupštine predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Jaceka Sarjuša Volskog.

Sarjuš Volski je istakao da je cilj njegove posete upoznavanje sa političkom situacijom u Srbiji uoči vanrednih parlamentarnih izbora, kao i sa njenim planovima u kretanju ka Evropskoj uniji i evropskim integracijama.

On je rekao da se Evropska unija zalaže za ubrzani prijem zemalja bivše Jugoslavije i spremna je da sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čim se prevaziću postojeće prepreke. Zato vlasti u Srbiji moraju da odluče da li su za ubrzani put u EU ili ne. Dodao je i da je EU spremna da pomogne u liberalizaciji viznog režima i da nastavi sa pružanjem finansijske pomoći, kao i sa podsticanjem razvoja građanskog društva u Srbiji.

Iako EU nema jedinstven stav o pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova, već tu odluku prepušta državama članicama, smatra se odgovornom za stabilnost i bezbednost u ovom regionu i s tim ciljem poslaće tamo misiju EULEKS-a, istakao je Sarjuš Volski.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Mićunović je istakao da je budućnost Srbije u evropskim integracijama, ali da je priključenje naše zemlje usporeno, najpre, uslovljavanjem saradnjom sa Haškim tribunalom, a zatim jednostranim nelegalnim proglašenjem nezavisnog Kosova i njegovim priznanjem od strane nekih zemalja članica EU. Po njegovim rečima, to je bio udarac demokratskim snagama i javnom mnjenju u Srbiji, jer analize pokazuju da je oko 75 odsto građana opredeljeno za priključenje naše zemlje Evropskoj uniji.

Predsednik Odbora je istakao da status Kosova i Metohije, da bi imao međunarodnu pravnu legitimaciju, mora da bude utvrđen u Savetu bezbednosti UN i ocenio da će u narednom periodu svakako morati da se razgovara o modalitetima života u Pokrajini, kako bi se, pre svega, onemogućili konflikti između Albanaca i Srba.

Mićunović je izrazio očekivanje da će na predstojećim parlamentarnim izborima pobediti evropska opcija “jer nemamo pravo da dovodimo u pitanje kvalitet života ljudi i odlažemo budućnost”, kao i da će pregovori sa EU biti nastavljeni.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6