Sreda, 18. jul 2007.

Razgovor predsednika odbora za evropske integracije i za inostrane poslove sa austrijskim ministrom odbrane

Predsednici odbora za evropske integracije i za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Miloš Jevtić i Dragoljub Mićunović primili su danas u Domu Narodne skupštine ministra odbrane Republike Austrije Norberta Daraboša, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.Predsednici odbora za evropske integracije i za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Miloš Jevtić i Dragoljub Mićunović primili su danas u Domu Narodne skupštine ministra odbrane Republike Austrije Norberta Daraboša, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Razgovorima je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije.

U razgovorima je bilo reči o priključenju Srbije Evropskoj uniji, pitanju Kosova i Metohije i saradnji sa Haškim tribunalom.

Izražavajući punu podršku Austrije priključivanju Srbije i regiona zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ministar Daraboš se posebno interesovao za naredne korake koje će naša zemlja preduzeti u tom cilju. On je ocenio da Srbija dobro obavlja poslove vezane za priključenje EU i istakao da će u tome imati punu podršku austrijske Vlade i Parlamenta.Ministar Daraboš se takođe interesovao za naše viđenje rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije, kao i saradnje sa Haškim tribunalom.

Predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić naglasio je da će Srbija ostati verna svom evropskom putu i da se, posle zastoja u pregovorima, preduzimaju mere kako bi se sa naše strane obezbedili svi uslovi za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU do kraja ove godine, kao i da tokom 2008. godine dobijemo status zemlje-kandidata za članstvo u EU. On je izneo očekivanje da će formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost doprineti okončanju saradnje sa Haškim tribunalom.

Jevtić je ukazao da je veoma važno što je Brisel odvojio pitanja naših evropskih integracija od rešavanja budućeg statusa Kosova i Metohije. S tim u vezi, istakao je da je pitanje Kosova unutrašnji problem Srbije, ali se tiče i Evrope i bezbednosti regiona, i da stoga treba pronaći kompromisno, izbalansirano rešenje koje će zadovoljiti obe strane.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović je istakao da će Narodna skupština Srbije u narednom periodu intenzivirati zakonodavnu aktivnost, s ciljem bržeg usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.Osim toga, kako je rekao, u toku su reforme u oblasti ekonomije i pravosuđa, kao i reforme institucija, među kojima Vojske i službi bezbednosti.

Mićunović je rekao da dosadašnji pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije nisu uspeli, kao i da u daljim pregovorima, u okviru Saveta bezbednosti UN, mora da se nađe održivo rešenje koje će doprineti miru i bezbednosti u dužem periodu.

Predsednik Mićunović je podsetio na značaj Povelje UN kojom su ustanovljeni temeljni principi o nepovredivosti granica, naglasivši da bi njihovo narušavanje u ovom slučaju predstavljalo veliki rizik.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
četvrtak, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja