Sreda, 11. april 2007.

Razgovor narodnih poslanika sa izvestiocem Skupštine Zapadnoevropske unije

Članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Skupštini Zapadnoevropske unije Donka Banović i Miloš Jevtić razgovarali su danas sa potpredsednikom Skupštine Zapadnoevropske unije i izvestiocem njenog Političkog odbora Gerdom Heferom.Članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Skupštini Zapadnoevropske unije Donka Banović i Miloš Jevtić razgovarali su danas sa potpredsednikom Skupštine Zapadnoevropske unije i izvestiocem njenog Političkog odbora Gerdom Heferom. Cilj njegove posete je upoznavanje sa zvaničnim stavovima Srbije o budućem statusu Kosova i Metohije, radi pripreme izveštaja “Evropska unija i bezbednost u jugoistočnoj Evropi”, koji će biti razmatran na zasedanju Skupštine Zapadnoevropske unije u junu ove godine.

Narodni poslanici upoznali su izvestioca Hefera sa odredbama Ustava Republike Srbije prema kojima je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije i ima suštinsku autonomiju u okviru suverene države Srbije. Predlog rešenja statusa Kosova i Metohije specijalnog izvestioca SB UN Ahtisarija za našu zemlju je neprihvatljiv, na šta je Narodna skupština Srbije i ukazala u svojoj Rezoluciji od 14. februara ove godine. U njoj se posebno ističe da se tim predlogom krše osnovni principi međunarodnog prava i ne uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u odnosu na KiM. Svako nametnuto rešenje budućeg statusa Pokrajine biće proglašeno nelegitimnim, protivpravnim i nevažećim.

Narodni poslanici su istakli da je Srbija trajno opredeljena za mir, bezbednost i stabilnost u regionu. Nastavak pregovora i nalaženje kompromisnog rešenja prihvatljivog i za državu Srbiju i za većinsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, po njihovoj oceni, omogućiće i regionalnu i stabilnost naše zemlje i okretanje pitanjima razvoja i evropskih integracija.