Četvrtak, 1. mart 2007.

Razgovor narodnih poslanika sa francuskim akademikom

Predstavnici poslaničkih grupa -Demokratske stranke:Miloš Jevtić, Nataša Vučković i Oliver Dulić, - Demokratske stranke Srbije Bojana Aleksić i G17 plus Suzana Grubješić i Snežana Stojanović-Plavšić u Narodnoj skupštini Srbije razgovarali su danas sa francuskim akademikom i direktorom Francuskog instituta za međunarodne odnose Tjeri de Monbrijalom.Predstavnici poslaničkih grupa -Demokratske stranke:Miloš Jevtić, Nataša Vučković i Oliver Dulić, - Demokratske stranke Srbije Bojana Aleksić i G17 plus Suzana Grubješić i Snežana Stojanović-Plavšić u Narodnoj skupštini Srbije razgovarali su danas sa francuskim akademikom i direktorom Francuskog instituta za međunarodne odnose Tjeri de Monbrijalom.
Razmenjena su mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima u Srbiji, sa posebnim osvrtom na pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije i priključenje Srbije Evropskoj uniji.

De Monbrijal je konstatovao da se Srbija nalazi u teškom položaju, pred donošenjem teških i dalekosežnih odluka. Poredeći našu situaciju sa onom u kojoj se Francuska našla u periodu pre Četvrte republike i dolaska De Gola na vlast, on je ukazao da su teškoće i sporost kod formiranja nove vlade rezultat nespremnosti da se preuzme odgovornost za odluke koje moraju biti donete u narednom periodu. Francuski akademik je izneo stav da evropska javnost u ovom trenutku nije naklonjena Srbiji i da bi naši zahtevi morali da budu “u skladu sa realnošću”.

On je posebno naglasio značaj saradnje sa Tribunalom u Hagu i izneo mišljenje da buduća vlada mora da preduzme opipljive korake za punu saradnju sa ovim sudom,kako bi bili obnovljeni pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji.
Osvrćući se na izlaganje gosta iz Francuske, narodni poslanici su ukazali da se predloženim planom Ahtisarija poništava Rezolucija SB UN 1244, što će imati nesagledive posledice po bezbednost i stabilnost u regionu. Nijedna zemlja, a pogotovo jedna evropska demokratska zemlja i članica OUN, kako su istakli, ne bi prihvatila oduzimanje dela svoje teritorije.

Za Srbiju je prihvatljivo kompromisno rešenje, a to je najšira autonomija Kosova i Metohije u okviru države Srbije, dok se u Ahtisarijevim planom otvaraju vrata za nezavisnost Kosova, što ne predstavlja kompromis, već povlađivanje jednoj strani. Time bi se, kako je rečeno, na teritoriji Srbije stvorila druga albanska država.
Narodni poslanici istakli su da je Srbija jasno opredeljena za punu saradnju sa Haškim tribunalom i rešena da se ona dovrši.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3