Ponedeljak, 9. jul 2007.

Razgovor delegacija skupštinskih Odbora za inostrane poslove i za evropske integracije sa britanskim parlamentarcima

Delegacija skupštinskih odbora za inostrane poslove i za evropske integracije, koju je predvodio predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović, sastala se danas sa delegacijom Odbora za inostrane poslove Parlamenta Velike Britanije, na čelu sa predsednikom Odbora Majkom Gejpsom.Delegacija skupštinskih odbora za inostrane poslove i za evropske integracije, koju je predvodio predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović, sastala se danas sa delegacijom Odbora za inostrane poslove Parlamenta Velike Britanije, na čelu sa predsednikom Odbora Majkom Gejpsom.

Cilj posete britanskih parlamentaraca je upoznavanje sa političkom situacijom u Srbiji, viđenje budućih odnosa Srbije i Evropske unije, a pre svega, upoznavanje sa zvaničnim stavovima vezanim za budući status Kosova i Metohije.

Članovi naše delegacije su u razgovoru ukazali da je pristupanje Evropskoj uniji za Srbiju strateški interes i da će Parlament i Vlada u svom delovanju prioritet dati aktivnostima vezanim za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom do kraja ove godine. Da bi Narodna skupština u narednom periodu mogla da obavi značajan zakonodavni rad i izglasa veliki broj tzv “evropskih zakona”, biće predložene izmene Poslovnika kojima će se obezbediti efikasniji i funkcionalniji rad Parlamenta. Takođe se očekuje da, uz saglasnost svih političkih stranaka, bude potpisan memorandum o saradnji između Parlamenta i Vlade, u kome će kao najvažniji cilj biti istaknuta težnja da Srbija u 2008. godini postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

U razgovoru je najviše reči bilo o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije. Britanske parlamentarce je interesovalo kakve bi bile reakcije u Srbiji u slučaju eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova od strane međunarodne zajednice, ili pak, jednostrano, od strane SAD.

Članovi skupštinske delegacije upozorili su da bi svako jednostrano rešenje budućeg statusa Kosova ugrozilo bezbednost čitavog regiona, kao i buduće odnose među etničkim grupama koje žive zajedno. Oni su izrazili očekivanje da će u budućim pregovorima biti pronađeno kompromisno, održivo rešenje za status Kosova i Metohije koje će poštovati međunarodno pravo, kao i prava srpskog naroda i pripadnika albanske nacionalne zajednice. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih pokušaja nametanja jednostranih rešenja od strane pojedinih velikih sila, uz obrazloženje da bi takva rešenja povredila građane Srbije koji su u većini opredeljeni za demokratiju, a ne bi doprinela miru u regionu. U razgovoru je rečeno da je teško razumljivo da se u trenutku opštih integracija u Evropi, kada se menja i sam pojam suvereniteta država, insistira na suverenitetu jedne etničke grupe koja hoće da ima svoje državne granice, po cenu destabilizacije regiona.

Članovi naše delegacije su istakli da od parlamentaraca drugih država, pa i Velike Britanije, očekuju da pokažu više razumevanja u traženju rešenja za budući status Kosova, kao i uvažavanje međunarodnog prava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
subota, 4. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja