Sreda, 15. novembar 2006.

Razgovor delegacija Flamanskog parlamenta i Narodne skupštine

Delegacija Odbora za spoljnu politiku, evropske poslove i turizam Flamanskog parlamenta razgovarala je 15. novembra u Domu Narodne skupštine sa proširenom delegacijom Odbora za inostrane poslove, u čijem sastavu su bili i članovi Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom i Odbora za trgovinu i turizam.Delegacija Odbora za spoljnu politiku, evropske poslove i turizam Flamanskog parlamenta razgovarala je 15. novembra u Domu Narodne skupštine sa proširenom delegacijom Odbora za inostrane poslove, u čijem sastavu su bili i članovi Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom i Odbora za trgovinu i turizam.
U ime članova naše delegacije, flamanske parlamentarce pozdravio je Slobodan Vučković, član Odbora za inostrane poslove. Gosti iz Flandrije posebno su se interesovali za političku situaciju u Srbiji, u koju su doputovali u okviru posete zemljama u regionu. Njihova pitanja odnosila su se, pre svega, na budućnost Kosova i naše stavove o priključenju Srbije evropskim integracijama.

U razgovoru je istaknuto da među političkim partijama u Srbiji nema različitih stavova kad je reč o budućem statusu Kosova, što je potvrđeno u novom Ustavu i što obavezuje svaku buduću vladu i parlament. U Srbiji, kako je rečeno, postoji i stranački i nacionalni konsenzus o pitanju statusa Kosova i naš državni i nacionalni interes je da Kosovo ostane sastavni deo teritorije Srbije.

Članovi naše delegacije su takođe naglasili da ne postoji nijedna partija u republičkom Parlamentu koja nije za ulazak Srbije u Evropsku uniju i da je i u novom Ustavu utvrđeno da Srbija prihvata evropske principe i vrednosti.
Šef delegacije Karim van Overmajreje, na pitanje kakav je stav Belgije o Kosovu, rekao da flamanski parlament, kao regionalni, ima velike nadležnosti, ali su pitanja, kao što je ovo, regulisana na federalnom nivou. Što se tiče stavova belgijske Vlade o Kosovu, istakao je da će Belgija postupati u skladu sa stavom Evroposke unije.
U razgovoru je bilo reči i o ulaganju stranog kapitala u našu zemlju, izvoznim mogućnostima i turističkom potencijalu Srbije. Ocenjeno je da je Srbija uspela da stvori političku stabilnost koja je privukla strane investitore. Članovi naše delegacije pozdravili su spremnost Belgije da pomogne Srbiji i ocenili da bi bila dragocena njena podrška u procesu priključenja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4