18. april 2018. Predsednici i članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije u razgovoru sa predsednikom Hrvatskog sabora

18. april 2018. Predsednici i članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije u razgovoru sa predsednikom Hrvatskog sabora

Sreda, 18. april 2018.

Puna podrška razvoju saradnje Srbije i Hrvatske i evropskim integracijama Srbije

Predsednici i članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali su, u Domu Narodne skupštine, sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem o unapređenju međuparlamentarne saradnje i razmotrili mogućnosti razmene iskustava u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.


Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović izrazio je zadovoljstvo zbog posete predsednika Hrvatskog sabora izrazivši uverenje da će ona u značajnoj meri unaprediti odnose dve zemlje.

„Logično je i preporučljivo da Hrvatska i Srbija kao susedi, unapređuju saradnju kroz oblasti u kojima mogu imati obostranu korist, a kao najbolji primer toga pomenuću sferu obrazovanja“, istakao je Obradović.

On smatra da Odbor za spoljne poslove može biti dobar kanal za proširenje saradnje među parlamentima, kao i unapređenje saradnje u međunarodnim delegacijama.

Obradović je istakao da je strateški državni interes članstvo u Evropskoj uniji i da je Srbija spremna da ispuni sve uslove sa kojima se susreće tokom procesa evrointegracija, naglasivši da priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije ni u kom slučaju ne može da bude prihvatljivo. Obradović smatra da se pitanje odnosa Beograda i Prištine može rešiti dijalogom u interesu Srba koji žive na Kosovu, a uz punu primenu Briselskog sporazuma.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak upoznao je predsednika Jandrokovića sa podatkom da je taj Odbor jedan od onih na čijem čelu se nalazi opozicioni poslanik, što govori da oko pitanja članstva u EU postoji visok stepen saglasnosti svih političkih opcija.
„Trudimo se da kroz rad ovog Odbora jačamo parlamentarnu ulogu u procesu evrointegracija, jer mislim da Srbija može mnogo toga da pruži i Evropskoj uniji i zemljama u okruženju“, rekao je Čanak. On je izrazio nadu da će poseta predsednika Hrvatskog sabora, ne samo doprineti jačanju saradnje, već i podstaći razmenu iskustava dva parlamenta u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, Čanak je naglasio da je dijalog jedini prihvatljivi način rešavanja postojećih problema.

Predsednik Hrvatskog sabora izrazio je punu spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i da upravo kroz parlamente i njihove odbore treba vršiti razmenu iskustava, što će nužno dovesti i do značajnog razvoja međuparlamentarne saradnje.

„Parlamentarna saradnja ima veliki značaj, upravo kroz one koji predstavljaju narod treba graditi odnose i politiku u kojoj će se otvorena pitanja što bolje rešavati“, rekao je Jandroković i naglasio da Hrvatska zastupa politiku proširenja EU i pruža punu podršku Srbiji u tom procesu.

Jandroković je izjavio da je susret predsednika Srbije i predsednice Hrvatske doprineo razvoju i unapređenju saradnje na svim nivoima vlasti, ali i privrede.

Na sastanku je govorio i predstavnik Srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru prof. dr Milorad Pupovac, koji je govorio o značaju položaja i prava nacionalnih manjina, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. On je srpskoj delegaciji poručio da pitanje odnosa Beograda i Prištine treba tražiti kroz dijalog, u najboljem interesu nealbanskog življa na Kosovu, ali i da ne treba trošiti vreme, jer svaki dan čini nepovratno izgubljeno vreme koje se ne može nadoknaditi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja