26. januar 2021. Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

26. januar 2021. Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

Utorak, 26. januar 2021.

Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je, na zahtev 230 narodnih poslanika, Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu, za utorak, 26. januar 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Samir Tandir, Đorđe Milićević, Danijela Veljović i Nebojša Bakarec zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U zahtevu za održavanje sednice, određen je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore, koji je podnela Vlada;
 3. Predlog zakona o potvrđivanju Izmene Međunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe, koji je podnela Vlada;
 4. Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola Svetske poštanske konvencije, koji je podnela Vlada;
 5. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Islamske Republike Irana u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina, koji je podnela Vlada;
 6. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, koji je podnela Vlada;
 7. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva;
 8. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva;
 9. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;
 10. Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2019. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i
 11. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS).
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 6, zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 7. do 8. i zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 9. do 11. dnevnog reda sednice.

Predložene zakone od 1. do 6. dnevnog reda sednice, narodnim poslanicima, obrazložili su predstavnici predlagača ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Do kraja dana, narodni poslanici obavili su zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 6. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 27. januara, Narodna skupština vodila je i zaključila, zajednički jedinstveni pretres o tačkama 7. i 8. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 28. januara 2021. godine, pre prelaska na rad po dnevnom redu, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Aleksandar Marković, Selma Kučević, Zagorka Aleksić, Rozalija Ekres i Dijana Radović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština je obavila zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 9. do 11. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, o Izveštaju o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2019. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i o Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS).

Predložene akte narodnim poslanicima obrazložili su predstavnici predlagača, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Dragan Kovačević i predsednik Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, i nakon održavanja instituta poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je četvrtak, 28. januar 2021. godine, sa početkom u 19.05 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine u Dvanaestom sazivu.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 28. januara 2021. godine, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore, Predlog zakona o potvrđivanju Izmene Međunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe, Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola Svetske poštanske konvencije, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Islamske Republike Irana u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, koje je podnela Vlada.

Narodna skupština usvojila je i dva predloga odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

U Danu za glasanje, usvojeni su Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2019. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS).

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.


Video (11)

Utorak, 26. januar 2021. | Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 26.01.2021. (I)

Utorak, 26. januar 2021. | Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 26.01.2021. (II)

Utorak, 26. januar 2021. | Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 26.01.2021. (III)

Utorak, 26. januar 2021. | Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 26.01.2021.(IV)

Sreda, 27. januar 2021. | nastavak Prvog vanrednog zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 27.01.2021. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 6


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 10. avgust
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja