18. januar 2016. Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

18. januar 2016. Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

Ponedeljak, 18. januar 2016.

Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je, na zahtev 192 narodna poslanika, Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godine, za ponedeljak, 18. januar 2016. godine, sa početkom u 10 časova.


U zahtevu za održavanje Prvog vanrednog zasedanja utvrđen je dnevni red sa 7 tačaka i to:

1. Predlog zakona o policiji;
2. Predlog zakona o javnom redu i miru;
3. Predlog zakona o javnom okupljanju;
4. Predlog zakona o oglašavanju;
5. Predlog zakona o informacionoj bezbednosti;
6. Predlog autentičnog tumačenja odredaba člana 11. st. 4, 5. i 6. Zakona o elektronskim medijima i
7. Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Pre prelaska na rad, Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Milanu Koraću, danom nastupanja smrti.

Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika Zorana Babića da se obavi zajednički načelni pretres o tačkama 1, 2. i 3. dnevnog reda sednice, zajednički načelni pretres o tačkama 4. i 5. dnevnog reda sednice i zajednički načelni pretres o tačkama 6. i 7. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je zajednički načelni pretres o tačkama 1. do 3. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o policiji, Predlogu zakona o javnom redu i miru i Predlogu zakona o javnom okupljanju.

U ime predlagača, predložene zakone obrazložio je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

Predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, pozdravio je u ime narodnih poslanika i u svoje lično ime, predstavnika Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je pratio deo sednice sa galerije velike sale Narodne skupštine.

Do kraja rada, Narodna skupština je obavila zajednički načelni pretres o tačkama 1. do 3. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o policiji, Predlogu zakona o javnom redu i miru i Predlogu zakona o javnom okupljanju.

Drugog dana rada, 19. januara, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Elvira Kovač, Blagoje Bradić, Riza Halimi, Dubravka Filipovski, Muamer Bačevac, Jovana Jovanović, Miletić Mihajlović i Marko Atlagić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština započela je zajednički načelni pretres o tačkama 4. do 7. dnevnog reda sednice. U ime predlagača, predložene zakone obrazložio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Narodna skupština do kraja rada zaključila je zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o oglašavanju, Predlogu zakona o informacionoj bezbednosti, Predlogu autentičnog tumačenja odredaba 11. st. 4, 5. i 6. Zakona o elektronskim medijima i Predlogu autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Trećeg dana rada, 22. januara 2016. godine, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o policiji.

Predsedavajuća sednici, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković, pozdravila je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, predstavnike Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji su pratili deo sednice sa galerije velike sale.

U nastavku rada, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, pozdravio je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, studente master studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji su pratili deo sednice sa galerije velike sale.

Četvrtog dana rada, 25. januara, Narodna skupština je vodila i zaključila pretres u pojedinostima o tačkama 2. i 3. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o javnom redu i miru i Predlogu zakona o javnom okupljanju.

Petog dana rada, 26. januara, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Sabina Dazdarević, Olena Papuga, Aleksandar Čotrić, Miroslav Marinković, Konstantin Arsenović i Dušan Milisavljević, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština vodila je i zaključila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o oglašavanju i Predlogu zakona o informacionoj bezbednosti, kao i zajednički načelni pretres o Predlogu autentičnog tumačenja odredaba člana 11. st. 4, 5. i 6. Zakona o elektronskim medijima i Predlogu autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Pošto je Narodna skupština obavila jedinstveni pretres u načelu i pojedinostima o svim tačkama dnevnog reda Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine u 2016. godini, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić, odredio je utorak, 26. januar 2016. godine, sa početkom u 13.30 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o policiji, Predlog zakona o javnom redu i miru, Predlog zakona o javnom okupljanju, Predlog zakona o oglašavanju i Predlog zakona o informacionoj bezbednosti.

Narodna skupština nije usvojila Predlog autentičnog tumačenja odredaba člana 11. st. 4, 5. i 6. Zakona o elektronskim medijima, kao ni Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

U Danu za glasanje Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
ponedeljak, 5. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja