Ponedeljak, 18. februar 2008.

Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić sazvao je, na zahtev Vlade Republike Srbije, Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini za 18. februar, sa početkom u 20 časova.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić sazvao je, na zahtev Vlade Republike Srbije, Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini za 18. februar, sa početkom u 20 časova.

Na dnevnom redu ovog zasedanja bio je Predlog odluke Narodne skupštine Republike Srbije o potvrđivanju Odluke Vlade Republike Srbije o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti. Narodna skupština je obavila jedinstveni pretres o Predlogu ove odluke.

Obraćajući se narodnim poslanicima, predsednik Vlade Republike Srbije dr Vojislav Koštunica istakao je da je 17. februara 2008. godine protivpravno proglašena lažna država Kosovo na teritoriji suverene države Srbije, a da danas počinje dugotrajna borba da se u potpunosti vrati celokupna Pokrajina u naš ustavnopravni poredak. To je naš cilj i Srbija će ga ostvariti, rekao je premijer.

Vojislav Koštunica je ocenio da su ovim protivzakonitim činom direktno ugroženi suverenitet i teritorijalni integritet, kao i ustavni poredak Srbije, a pogažena je i Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, završni Helsinški akt i sve norme međunarodnog prava na kojima počiva svetski poredak.

Predsednik Vlade je podsetio da je svojom odlukom od 14. februara Vlada Republike Srbije unapred poništila sve protivpravne akte privremenih organa i proglasila ih nevažećim i ništavnim, što znači da ne prozvode nikakve pravne posledice u Srbiji. Vlada je, takođe, proglasila ništavnim i sve odluke Evropske unije o slanju misije na Kosovo i Metohiju, jer se njima ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Srbije. Stoga ni one nemaju nikakvo pravno dejstvo i ne proizvode bilo kakve obaveze Srbije prema EU, niti prema bilo kome ko bi ih sprovodio, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, stvaranje lažne države na tlu Srbije bilo je moguće jedino pod okriljem SAD i NATO pakta i zahvaljujući neprincipijelnoj politici vodećih država EU. Poštujući Ustav i sve skupštinske rezolucije, Vlada Srbije sprovodi jedinstvenu državnu politiku u očuvanju Kosova i Metohije kao neodvojivog dela teritorije Srbije, rekao je Koštunica i zaključio da, bez obzira na to što će sila pogaziti pravo i pravdu, Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo na svojoj teritoriji.

U nastavku sednice govorili su predsednici poslaničkih grupa: Tomislav Nikolić iz Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka, Ivica Dačić iz Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije, Čedomir Jovanović iz Poslaničke grupe Liberalno-demokratska partija, Nenad Čanak iz Poslaničke grupe Vojvođanski poslanici, Nada Kolundžija iz Poslaničke grupe Demokratska stranka i Suzana Grubješić iz Poslaničke grupe G17 plus.

Pošto je obavljen jedinstveni pretres, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić odredio je ponedeljak 18. februar, u 21,42 časova, kao Dan za glasanje.

U Danu za glasanje, Narodna skupština je sa 225 glasova usvojila Predlog odluke Narodne skupštine Republike Srbije o potvrđivanju Odluke Vlade Republike Srbije o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2