30. oktobar 2013. Učesnici Prvog regionalnog sastanka parlamentarnih tela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

30. oktobar 2013. Učesnici Prvog regionalnog sastanka parlamentarnih tela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Sreda, 30. oktobar 2013.

Prvi regionalni sastanak parlamentarnih tela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

U organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Misije OEBS-a u Srbiji, 29. i 30. oktobra 2013. godine, u Domu Narodne skupštine održan je Prvi regionalni sastanak parlamentarnih tela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.


Na početku dvodnevnog rada, učesnike sastanka pozdravili su Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine, Barbara Lohbiler (Barbara Lochbihler), predsedavajuća Potkomitetu za ljudska prava Evropskog parlamenta, Laslo Tokeš (Laszlo Tokes), član Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, Pola Tide (Paula Thiede), zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji i Gordana Čomić, izvestilac Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.
Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ukazao je na važnost regionalne saradnje kako bi se bolje definisale sličnosti, ali i razumele razlike. On je rekao da je neophodno je da učinimo napore da građani u punom obliku ostvaruju svoja prava, svesni izazova koji postoje u postkonfliktnom periodu i naglasio da je za svako demokratsko društvo važno da se obezbedi zaštita ljudskih i manjinskih prava.
Predsedavajuća Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta Barbara Lohbiler rekla je da se primećuje da je došlo do značajnog napretka u definisanju politike i stvaranju zakonskog osnova za unapređenje ljudskih prava, ali da se mnogo veća pažnja mora posvetiti primeni zakona u praksi, što je i najveći izazov. Ona je takođe ukazala da je potrebno više pažnje posvetiti pravima Roma i LGBT populacije u regionu.
Laslo Tokeš, član Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta je, govoreći o pravima manjina, ukazao na dobre odnose u regionu i naglasio da Rumunija i Mađarska podržavaju ulazak Srbije u EU.
Pola Tide, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji je ocenila da je Srbija u potpunosti posvećena zaštiti ljudskih i manjinskih prava i pozdravila saradnjua zemalja u regionu u ovoj oblasti.
Izvestilac Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS-a Gordana Čomić istakla je da je najvažnije razumeti da ljudska prava nemaju hijerarhiju i ako se na tome počne raditi u regionu to će onda biti dobra vest za čitavu Evropu. Ona je ukazala da je rad Odbora za ljudska i manjinska prava Narodne skupštine usmeren na to da se smanji ljudska patnja, jer je, kako je rekla, činjenica da ljudska prava postoje zapisana na nekom papiru, a da ih u realnosti nema.

U nastavku rada, predstavnici parlamentarnih tela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Hrvatskog sabora, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegiovine, Skupštine Crne Gore i Skupštine Republike Makedonije predstavili su rad i nadležnosti parlamentarnih radnih tela u oblasti ljudskih prava i ravnopravnosti polova,

Drugog dana rada, učesnici sastanka su u dve radne grupe razmotrili teme: Uloga parlamentarnih tela u promovisanju i zaštiti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina i Uloga parlamentarnih radnih tela u unapređenju rodne ravnopravnosti i jačanju političkog učešća žena – primeri dobre prakse i najveći izazovi.

Učesnici Prvog regionalnog sastanka usvojili su na kraju rada Zajedničku izjavu.

Izjavu za medije koju je po završetku Prvog regionalnog sastanka dao predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, možete preuzeti ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja