2. mart 2021. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

2. mart 2021. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 2. mart 2021.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini, za utorak, 2. mart 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Himnu Republike Srbije, na početku sednice, izveo je solista Ansambla „Nokturno“ Boris Postovnik.

Pre usvajanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Misala Pramenković, Branimir Jovanović, Vojislav Vujić, Elvira Kovač, Đorđe Milićević i Nebojša Bakarec, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2034 (2020) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam - Infrastruktura u kulturi, koji je podnela Vlada i

  2. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je predložio Visoki savet sudstva.
Narodna skupština započela je raspravu o prvoj tački dnevnog reda - Predlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2034 (2020) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam - Infrastruktura u kulturi, koji je obrazložio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Do kraja dana, Narodna skupština je zaključila jedinstveni pretres o prvoj tački dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 3. marta, Narodna skupština razmatrala je Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je predložio Visoki savet sudstva.

Predlog odluke obrazložio je predstavnik predlagača zamenik predsednika Visokog saveta sudstva Ivan Jovičić.

Do kraja dana, Narodna skupština je obavila jedinstveni pretres o Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je predložio Visoki savet sudstva.

Trećeg dana rada, 4. marta 2021. godine, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Selma Kučević, Samira Ćosović, Snežana Paunović i prof. dr Vladimir Marinković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajući sednici, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je četvrtak, 4. mart 2021. godine, sa početkom u 10.36 časova, kao Dan za glasanje o Predlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2034 (2020) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam - Infrastruktura u kulturi i Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, narodni poslanici većinom glasova usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2034 (2020) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam - Infrastruktura u kulturi i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini


Foto galerija