5. mart 2019. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

5. mart 2019. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

Utorak, 5. mart 2019.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini za utorak, 5. mart 2019. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Himnu Republike Srbije na početku sednice izveo je hor Kulturnog centra Kikinde „Attendite“.

Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Vojislav Šešelj, dr Milorad Mijatović, Bojan Torbica, Fatmir Hasani, Novica Tončev i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština utvrdila je dnevni red sednice.

 1. Predlog zakona o Centralnom registru stanovništva, koji je podnela Vlada
 2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, koji je podnela Vlada,
 3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, koji je podnela Vlada,
 4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je podnela Vlada,
 5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravlju bilja, koji je podnela Vlada,
 6. Predlog zakona o ugostiteljstvu, koji je podnela Vlada,
 7. Predlog zakona o turizmu, koji je podnela Vlada,
 8. Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu,
 9. Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između Saveznog izvršnog veća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom, koji je podnela Vlada,
 10. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka i
 11. Predlog za imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela predsednik Narodne skupštine Maja Gojković.
Narodni poslanici prihvatili su predlog dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 11. dnevnog reda sednice.

U toku dana, Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Predloge zakona obrazložili su predstavnici predlagača, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Do kraja dana, Narodna skupština je vodila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 11. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 11. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 12. marta, a pre prelaska na dnevni red, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Miljan Damjanović, Milija Miletić, Mirjana Dragaš i Žika Gojković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku sednice, narodni poslanici započeli su pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o Centralnom registru stanovništva.

Do kraja dana, Narodna skupština završila je pretres u pojedinostima o tačkama 1. do 5. dnevnog reda sednice.

Četvrtog dana rada, 13. marta, Narodna skupština vodila je i zaključila pretres u pojedinostima o tačkama 6. i 7. dnevnog reda sednice.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, potpredsednik Narodne skupština prof. dr Vladimir Marinković odredio je četvrtak, 14. mart, sa početkom u 10.00 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 14. marta 2019. godine, narodni poslanici usvojili su većinom glasova Predlog zakona o Centralnom registru stanovništva, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravlju bilja, Predlog zakona o ugostiteljstvu, Predlog zakona o turizmu, Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između Saveznog izvršnog veća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom.

Narodna skupština usvojila je i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka

Na kraju sednice, narodni poslanici usvojili su Predlog za imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela predsednik Narodne skupštine Maja Gojković.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala je u svoje, i u ime narodnih poslanika novoizabranom generalnom sekretaru Narodne skupštine Srđanu Smiljaniću i poželela mu uspeh u radu.

Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje svih tačaka dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njima, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini.


Foto galerija


Video (12)

Utorak, 5. mart 2019. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 05.03.2019. (I)

Utorak, 5. mart 2019. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 05.03.2019. (II)

Utorak, 5. mart 2019. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 05.03.2019. (III)

Utorak, 5. mart 2019. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 05.03.2019. (IV)

Sreda, 6. mart 2019. | nastavak Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 06.03.2019. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 7


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5