1. mart 2016. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

1. mart 2016. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

Utorak, 1. mart 2016.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini za utorak, 1. mart 2016. godine, sa početkom u 10 časova.


Na početku sednice, državnu himnu Republike Srbije „Bože pravde“ izveo je hor „Čarolija“ iz Beograda.

Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Anamarija Viček, Nada Lazić, Žika Gojković, Riza Halimi, Blagoje Bradić, Zvonimir Stević, Gordana Čomić i Žarko Mićin zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština je utvrdila sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji je podnela Vlada;

2. Predlog autentičnog tumačenja odredbi člana 52. stav 1, člana 29. stav 1, člana 30. stav 2. i člana 50. stav 2. tačka 1) Zakona o privatizaciji, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine;

3. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva;

4. Predlog odluke o razrešenju funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

5. Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Kruševcu, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

6. Predlog odluke o razrešenju funkcije predsednika Prekršajnog suda u Jagodini, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

7. Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podneo narodni poslanik Zoran Babić,

8. Lista kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koji je podneo Odbor za kulturu i informisanje;

9. Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada i

10. Predlog odluke o prestanku funkcije člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika mr Igor Bečića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o svim tačkama dnevnog reda sednice, a predložene zakone i druge akte narodnim poslanicima obrazložile su predstavnice predlagača, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i Mirjana Ivić ispred Visokog saveta sudstva.

Do kraja dana Narodna skupština obavila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 2. marta, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu, u načelu i u pojedinostima, o svim tačkama dnevnog reda Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2016. godini, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić, odredio je četvrtak, 3. mart 2016. godine, sa početkom u 13 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Dan za glasanje

Narodna skupština je u Danu za glasanje, 3. marta, većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji je podnela Vlada i Predlog autentičnog tumačenja odredbi člana 52. stav 1, člana 29. stav 1, člana 30. stav 2. i člana 50. stav 2. tačka 1) Zakona o privatizaciji, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

Većinom glasova usvojen je Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva; Predlog odluke o razrešenju funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Kruševcu, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Narodni poslanici usvojili su i Predlog odluke o razrešenju funkcije predsednika Prekršajnog suda u Jagodini, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podneo narodni poslanik Zoran Babić.

Narodna skupština je sa lista kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije koji je podneo Odbor za kulturu i informisanje, izabrala Aleksandru Janković, koja je predložena od strane crkvi i verskih zajednica.

Većinom glasova usvojeni su i Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada i Predlog odluke o prestanku funkcije člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Narodna skupština je u Danu za glasanje odlučivala o povredama Poslovnika, na koje su tokom zasedanja ukazivali narodni poslanici, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda zasedanja, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu redovnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini.