19. april 2023. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini

19. april 2023. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini

Sreda, 19. april 2023.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sazvao je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini, za sredu 19. april 2023. godine, sa početkom u 10 časova.


Himnu Republike Srbije, na početku sednice, izveo je mešoviti hor Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red sednice:

  1. Predlog kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva koje bira Narodna skupština, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;
  2. Predlog kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva koje bira Narodna skupština, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;
  3. Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;
  4. Predlog odluke o izboru Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i
  5. Predlog odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
Narodni poslanici prihvatili su predlog dr Vladimira Orlića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 5. dnevnog reda sednice.

U toku sednice, Narodna skupština je na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja konstatovala prestanak mandata, pre isteka vremena na koji je izabran, narodnom poslaniku Nenadu Filipoviću, izabranog sa Izborne liste „IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE'', danom podnošenja ostavke.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički i jedinstveni pretres o tačkama od 1. do 5. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 20. aprila, pre prelaska na rad po dnevnom redu, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Robert Kozma, mr Ivan Kostić, dr Đorđe Miketić, Bojana Bukumirović, dr Dragana Rakić, prof. dr Vladeta Janković, Zoran Stojanović, Marinika Tepić, prof. dr Mirka Lukić Šarkanović i Nebojša Bakarec, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština nastavila je zajednički i jedinstveni pretres o svim tačkama dnevnog reda sednice.

U toku rada, Narodna skupština je, na osnovu rešenja Republičke izborne komisije i izveštaja Odbora za administrativno – budžetska i mandatno – imunitetska pitanja, i shodno članu 134. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Dejanu Maniću, izabranom sa Izborne liste IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, nakon čega je položio zakletvu.

Do kraja dana, narodni poslanici su obavili raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, te je predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić odredio petak, 20. april 2023. godine, sa početkom u 19.00 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, predsednik Narodne skupštine je podsetio narodne poslanike da za za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva koje bira Narodna skupština, na osnovu člana 43. Zakona o visokom savetu tužilaštva, Narodna skupština bira četiri člana Saveta među istaknutim pravnicima sa najmanje deset godina iskustva u pravnoj struci od osam kandidata koje predloži odbor Narodne skupštine nadležan za pravosuđe. Takođe, podsetio je je članom 50. stavovima 4. i 5. Zakona o visokom savetu tužilaštva, utvrđeno da Narodna skupština glasovima dve trećine svih narodnih poslanika bira članove Saveta. Narodna skupština glasa za svakog kandidata pojedinačno, a izabrana su četiri kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Narodni poslanici su većinom glasova, ali ne i dvotrećinskom većinom izabrali za članove Visokog saveta tužilaštva dr Miroslava Đorđević, Predraga Ćetkovića, Vladimira Simića i Jelenu Glušicu.

Predsednik Narodne skupštine podsetio je da je čl. 51. stav 1. i 61. stav 6. Zakona o visokom savetu tužilaštva utvrđeno da, ako Narodna skupštine ne izabere sve članove Saveta koji se biraju u roku iz člana 50. stav 2. ovog zakona, preostale članove Saveta, između svih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor, bira komisija koju čine predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilac i Zaštitnik građana, većinom glasova, u roku utvrđenom u Zakonu.

Narodna skupština je usvojila Predlog kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva koje bira Narodna skupština, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Dvotrećinskom većinom narodnih poslanika izabran je Aleksandar Popović. Većinu glasova narodnih poslanika, ali manje od dve trećine dobili su i dr Jelena Vučković, Nikola Bodiroga i Srđan Stefanović.

S tim u vezi, predsednik Narodne skupštine podsetio je da je čl. 51. stav 1. i 61. stav 6. Zakona o visokom savetu sudstva utvrđeno da, ako Narodna skupštine ne izabere sve članove Saveta koji se biraju u roku iz člana 50. stav 2. ovog zakona, preostale članove Saveta, između svih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor, bira komisija koju čine predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilac i Zaštitnik građana, većinom glasova, u roku utvrđenom u Zakonu.

U nastavku rada, Narodna skupština je usvojila Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, koju je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, te je za predsednika Saveta Državne revizorske institucije izabrala Duška Pejovića, a za potpredsednika Saveta Državne revizorske institucije Mariju Obrenović i izabrani su članovi Saveta.

Narodna skupština je većinom glasova usvojila Predlog odluke o izboru Zaštitnika građana, koju je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, te je za Zaštitnika građana izabrala Zorana Pašalića.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština usvojila Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, predsednik, potpredsednik i članovi Saveta Državne revizorske institucije položili su zakletvu pred Narodnom skupštinom.

Takođe, pred narodnim poslanicima, zakletvu je položio i Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pošto je Narodna skupština obavila odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić zaključio je Prvu sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini.


Foto galerija


Video (10)

Sreda, 19. april 2023. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.04.2023(I).

Sreda, 19. april 2023. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.04.2023.(II)

Sreda, 19. april 2023. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.04.2023.(III)

Sreda, 19. april 2023. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.04.2023.(IV)

Sreda, 19. april 2023. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.04.2023.(V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 5


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2