1. mart 2017. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini

1. mart 2017. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini

Sreda, 1. mart 2017.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini za sredu, 1. mart, sa početkom u 10.00 časova.


Himnu Republike Srbije na početku sednice izveo je dečji hor Čarolija.

Narodni poslanici su na početku sednice odali poštu minutom ćutanja preminulom potpredsedniku Narodne skupštine Konstantinu Arsenoviću.

U nastavku rada, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je pauzu na zahtev predsednika poslaničkih grupa i to: Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvena Srbija, Savez vojvođanskih Mađara - Partija za demokratsko delovanje, Socijaldemokratska partija Srbije, Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka, radi održavanja konsultacija.

O nastavku sednice predsednica Narodne skupštine obavestiće narodne poslanike u skladu sa članom 101. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine.

Drugog dana rada, 19. aprila, Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o Evropskom šumarskom institutu, koji je podnela Vlada (broj 322-217/17 od 1. februara 2017. godine)
 2. Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je podnela Vlada (broj 011-165/17 od 25. januara 2017. godine)
 3. Predlog zakona o potvrđivanju Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime, koji je podnela Vlada (broj 011-3261/16 od 9. decembra 2016. godine)
 4. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (''CEEPUS III''), koji je podnela Vlada (broj 011-3064/16 od 30. novembra 2016. godine)
 5. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, koji je podnela Vlada (broj 011-2266/16 od 30. septembra 2016. godine)
 6. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala, koji je podnela Vlada (broj 011-2932/16 od 18. novembra 2016. godine)
 7. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti, koji je podnela Vlada (broj 011-2846/16 od 14. novembra 2016. godine)
 8. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o policijskoj saradnji, koji je podnela Vlada (broj 011-2327/16 od 4. oktobra 2016. godine)
 9. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, koji je podnela Vlada (broj 6-164/17 od 25. januara 2017. godine)
 10. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o plovidbi rekom Tisom, koji je podnela Vlada (broj 011-107/17 od 16. januara 2017. godine)
 11. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, koji je podnela Vlada (broj 011-3670/16 od 30. decembra 2016. godine)
 12. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji je podnela Vlada (broj 011-3661/16 od 30. decembra 2016. godine)
 13. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Dosta je bilo (broj 02-469/17 od 24. februara 2017. godine)
 14. Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine (broj 02-479/17 od 27. februara 2017. godine)
 15. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija - Liga socijaldemokrata Vojvodine – SDA Sandžaka (broj 02-495/17 od 27. februara 2017. godine)
 16. Predlog odluke o prestanku funkcije Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine (broj 118-501/17 od 28. februara 2017. godine).
Narodni poslanici većinom glasova usvojili su predlog narodnog poslanika Aleksandra Martinovića, da se obavi zajednički načelni pretres o tačkama 1 do 12 dnevnog reda sednice.

Pre prelaska na rad po dnevnom redu, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja, konstatovala je prestanak mandata pre isteka vremena na koje je izabran narodni poslanik Konstantin Arsenović, danom nastupanja smrti.

U nastavku rada Narodna skupština započela je zajednički načelni pretres o tačkama 1 do 12 dnevnog reda sednice.

Sednici su prisustvovali potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

U popodnevnom delu rada predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovao je prestanak mandata pre isteka vremena na koje su izabrani narodnim poslanicima Bojanu Pajtiću, mr Marku Milenkoviću i Marku Blagojeviću, danom podnošenja ostavke.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički načelni pretres o tačkama 1 do 12 dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 20. aprila, Narodna skupština nastavila je načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 12. dnevnog reda sednice.

Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici mr Aleksandra Jerkov, prof. dr Vojislav Šešelj, Miroslav Aleksić, Boško Obradović, Enis Imamović, Marijan Rističević, Saša Radulović i prof. dr Marko Atlagić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Sednici je prisustvovao ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

U popodnevnom delu rada, Narodna skupština zaključila je načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 12. i započela jedinstveni pretres o tačkama 13,14,15. i 16. dnevnog reda sednice.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajuća sednici, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je 21. april 2017.godine, sa početkom u 9.30 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o Evropskom šumarskom institutu, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, Predlog zakona o potvrđivanju Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (''CEEPUS III''), koje je podnela Vlada.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti, koje je podnela Vlada.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o policijskoj saradnji, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o plovidbi rekom Tisom, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, koje je takođe podnela Vlada i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koje je podnela Vlada.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Dosta je bilo, kao i Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine.

Na sednici je usvojen i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija - Liga socijaldemokrata Vojvodine – SDA Sandžaka i Predlog odluke o prestanku funkcije Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

U Danu za glasanje Narodna skupština je odlučivala i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene. Predsednica Narodne skupštine obavestila je narodne poslanike da je povukla opomenu izrečenu na ovoj sednici narodnom poslaniku Zoranu Živkoviću.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini.


Video (9)

Sreda, 1. mart 2017. | Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini 01.03.2017.

Sreda, 19. april 2017. | nastavak Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini 19.04.2017. (I)

Sreda, 19. april 2017. | nastavak Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini 19.04.2017. (II)

Sreda, 19. april 2017. | nastavak Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini 19.04.2017. (III)

Četvrtak, 20. april 2017. | nastavak Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini 20.04.2017. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 4


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja