5. oktobar 2021. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

5. oktobar 2021. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 5. oktobar 2021.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini, za utorak, 5. oktobar 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Himnu Republike Srbije „Bože pravde“, na početku sednice, izveo je Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Narodni poslanici su minutom ćutanja odali počast preminulom narodnom poslaniku Ivanu Tasovcu.

Pre usvajanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Samir Tandir, Stefan Krkobabić, Đorđe Milićević i Aleksandar Marković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada;
  4. Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin), koji je podnela Vlada;
  5. Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je podnela Vlada i
  6. Predlog zakona o izmeni Zakona o muzejskoj delatnosti, koji je podnela Vlada.
Narodna skupština je prihvatila predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovićada se obavi zajednički načelni pretres o tačkama 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je zajednički načelni pretres o prve četiri tačke dnevnog reda – o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlogu zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Predloge zakona, narodnim poslanicima, obrazložio je ministar finansija Siniša Mali.

Tokom rada predsedavajući sednici potpredsednik Narodne skupštine Stefan Krkobabić obavestio je narodne poslanike da je Narodna skupština primila Izveštaj Odbora za administrativno-budžetska i mandatno–imunitetska pitanja Narode skupštine, koji je utvrdio da je nastupanjem smrti narodnog poslanika Ivana Tasovca nastupio slučaj iz člana 88. stav 1. tačka 8. Zakona o izboru narodnih poslanika, te predložio da Narodna skupština konstatuje prestanak mandata tom narodnom poslaniku.

Narodna skupština je konstatovala da je prestao mandat pre isteka vremena na koje je izabran narodni poslanik Ivan Tasovac, danom nastupanja smrti. Saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika, izvršiće se popunjavanje upražnjenog poslaničkog mesta u Narodnoj skupštini.

Do kraja dana Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni pretres o prve četiri tačke dnevnog reda – o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlogu zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Drugog dana rada, 6. oktobra, Narodna skupština obavila je pretres u načelu o Predlogu zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je narodnim poslanicima obrazložila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

U toku rada, Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i shodno članu 27. stav 5. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnoj poslanici Jeleni Katić, izabranoj sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU.

Trećeg dana rada, 7. oktobra, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici, Milija Miletić, Marija Jevđić, Stefan Krkobabić, Đorđe Milićević i Uglješa Mrdić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština obavila je načelni pretres o Predlogu zakona o izmeni Zakona o muzejskoj delatnosti, koji je narodnim poslanicima obrazložio ovlašćeni predstavnik predlagača, ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović.

Tokom dana, Narodna skupština je započela i do kraja dana obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Predlogu zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić odredio je četvrtak, 7. oktobar, sa početkom u 18.00 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 7. oktobra, Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin), koji je podnela Vlada, Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je podnela Vlada i Predlog zakona o izmeni Zakona o muzejskoj delatnosti, koji je podnela Vlada.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.


Video (11)

Utorak, 5. oktobar 2021. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 05.10.2021. (I)

Utorak, 5. oktobar 2021. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 05.10.2021. (II)

Utorak, 5. oktobar 2021. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 05.10.2021. (III)

Utorak, 5. oktobar 2021. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 05.10.2021. (IV)

Sreda, 6. oktobar 2021. | nastavak Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 06.10.2021. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 6


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja