2. oktobar 2018. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini

2. oktobar 2018. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini

Utorak, 2. oktobar 2018.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini za utorak, 2. oktobar 2018. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Himnu Republike Srbije na početku sednice izveo je mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Vojislav Šešelj, Enis Imamović, Zoran Živković, Vladimir Đurić, Đorđe Vukadinović, dr Aleksandra Jerkov, Branka Stamenković, dr Muamer Bačevac, Miroslav Aleksić, Boško Obradović, Marijan Rističević i dr Aleksandar Martinović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština započela je utvrđivanje dnevnog reda.

Drugog dana rada, 3. oktobra 2018. godine, Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, koji je podnela Vlada;
 3. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa;
 4. Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, koji je podnela Vlada;
 5. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi, koji je podnela Vlada;
 6. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu, koji je podnela Vlada;
 7. Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela predsednik Narodne skupštine Maja Gojković;
 8. Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela predsednik Narodne skupštine Maja Gojković;
 9. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska radikalna stranka;
 10. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska radikalna stranka;
 11. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije;
 12. Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa „Dosta je bilo“;
 13. Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Osnovnog suda u Somboru, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i
 14. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 1 - 6, i zajednički jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 7 - 14. dnevnog reda sednice.

U nastavku rada, Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 2, 3, 4, 5. i 6, odnosno o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, Predlogu zakona o potvrđivanju Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi i Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu.

Predložene akte obrazložili su predstavnici predlagača, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i ministar životne sredine Goran Trivan.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 1 – 6.

Trećeg dana rada, 4. oktobra, a pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici dr Sanda Rašković Ivić, prof.dr Vojislav Šešelj, Gordana Čomić, Branka Stamenković, Olena Papuga, Milija Miletić, Aleksandra Čabraja, Tatjana Macura, Boško Obradović, Mirjana Dragaš i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština nastavila je i do kraja dana vodila zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 1 – 6. dnevnog reda sednice.

Četvrtog dana rada, 5. oktobra 2018. godine, Narodna skupština je nastavila, i do kraja dana, zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 1 - 6.

Narodna skupština obavila je i zajednički jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 7 - 14. dnevnog reda sednice.

Petog dana rada, 9. oktobra, Narodna skupština vodila je pretres u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Šestog dana rada, 10. oktobra, a pre prelaska na dnevni red, narodni poslanici minutom ćutanja odali su počast stradalima u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći, na autoputu Beograd-Niš, kod Jagodine.

U nastavku sednice, narodni poslanici nastavili su pretres u pojedinostima o tački 1. dnevnog reda sednice.

Sedmog dana rada, 11. oktobra, a pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Olena Papuga, Aleksandar Stevanović, Zoran Živković, Đorđe Vukadinović, dr Predrag Jelenković, Bojan Torbica, mr Ivan Kostić, Saša Radulović, dr Aleksandra Jerkov, Vojislav Vujić, Vjerica Radeta, dr Vesna Ivković i prof. dr Marko Atlagić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština je nastavila i završila pretres u pojedinostima o tački 1. dnevnog reda sednice.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, potpredsednik Narodne skupština Veroljub Arsić, odredio je petak, 12. oktobar, sa početkom u 10 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je, većinom glasova narodnih poslanika, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi, koje je podnela Vlada.

Narodna skupština je, u Danu za glasanje, usvojila i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu, kao i dva predloga odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, pet predloga odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Osnovnog suda u Somboru.

U Danu za glasanje Narodna skupština je odlučivala i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić zaključio je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini.


Video (24)

Utorak, 2. oktobar 2018. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini 02.10.2018.(I)

Utorak, 2. oktobar 2018. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini 02.10.2018.(II)

Sreda, 3. oktobar 2018. | nastavak Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini 03.10.2018. (I)

Sreda, 3. oktobar 2018. | nastavak Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini 03.10.2018. (II)

Sreda, 3. oktobar 2018. | nastavak Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini 03.10.2018. (III)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 19


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5