4. oktobar 2016. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

4. oktobar 2016. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

Utorak, 4. oktobar 2016.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini, za utorak 4. oktobar 2016. godine, sa početkom u 10 časova.


Himnu Republike Srbije, na početku sednice izveo je hor Rozanov iz Đurđeva.

Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Boško Obradović, Miroslav Aleksić, Slaviša Ristić, Čedomir Jovanović, mr Aleksandra Jerkov, Aleksandar Stevanović i prof. dr Vojislav Šešelj, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je podnela Vlada,
 2. Predlog odlukе o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca, od 9. septembra 2016. god;
 3. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, od 16. mart 2016. god;
 4. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, od 4. aprila 2016. god;
 5. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, od 24. juna 2016. god;
 6. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, od 29. jul 2016. god;
 7. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, od 19. septembra 2016. god;
 8. Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podnela predsednica Narodne skupštine Maja Gojković;
 9. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Dveri;
 10. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska radikalna stranka;
 11. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka i
 12. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija - SDA Sandžaka.
Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, prihvatila predlog narodnog poslanika mr Igora Bečića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama 2 do 11 dnevnog reda sednice.

U nastavku rada Narodna skupština konstatovala je prestanak mandata narodnih poslanika pre isteka vremena na koje su izabrani, narodnim poslanicima Ivici Dačiću, Aleksandru Antiću, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, Milanu Krkobabiću, Goranu Kneževiću, Živku Vrcelju, Gordani Predić i Andreji Mladenoviću.

Narodna skupština započela je načelni pretres Predloga zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je u ime predlagača obrazložila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je pretres o prvoj tački dnevnog reda.

Drugog dana rada, 5. oktobra, Narodna skupština nastavila je načelni pretres o Predlogu zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

U toku dana, Narodna skupština obavila je načelni pretres o Predlogu zakona i započela zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 2. do 11. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana, 6. oktobra, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Boško Obradović, Marko Đurišić, Nenad Milić, Balša Božović, Marijan Rističević, Milan Lapčević, Aleksandar Stevanović, prof. dr Vojislav Šešelj, Josip Broz i Krsto Janjušević zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština nastavila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 2. do 11. dnevnog reda sednice.

U toku dana, Narodna skupština je na na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, a shodno članu 27. stav 5. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima: Vesni Ivković, Neđu Jovanoviću, Jeleni Vujić Obradović i Milisavu Petronijeviću sa Izborne liste IVICA DAČIĆ - „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ i Studenki Kovačević, Radoslavu Joviću, Mladenu Lukiću, Veri Paunović i dr Predragu Jelenkoviću sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA POBEĐUJE.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković poželela je novoizabranim narodnim poslanicima uspešan zajednički rad u tekućem periodu.

U nastavku rada, Narodna skupština obavila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 2. do 11. dnevnog reda sednice i jedinstveni pretres o 12. tački dnevnog reda.

U popodnevnom delu sednice Narodna skupština je vodila i zaključila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu, u načelu i u pojedinostima, o svim tačkama dnevnog reda Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2016. godini, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, odredio je petak, 7. oktobar 2016. godine, sa početkom u 11.00 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 7. oktobra, Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je podnela Vlada, Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca, od 9. septembra 2016. god. i predloge odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva, od 16. marta 2016. god, od 4. aprila 2016. god, od 24. juna 2016. god, od 29. jula 2016. god. i od 19. septembra 2016. god.

Narodni poslanici usvojili su i Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podnela predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Dveri, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska radikalna stranka; Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Liberalno demokratska partija - SDA Sandžaka.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini.


Video (17)

Utorak, 4. oktobar 2016. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini 04.10.2016. (I)

Utorak, 4. oktobar 2016. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini 04.10.2016. (II)

Utorak, 4. oktobar 2016. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini 04.10.2016. (III)

Utorak, 4. oktobar 2016. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini 04.10.2016. (IV)

Utorak, 4. oktobar 2016. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini 04.10.2016. (V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 12


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja