Sreda, 20. maj 2015.

Prva sednica Akcione grupe za reformu političkog sistema

Na prvoj sednici Akcione grupe za reformu političkog sistema, održanoj 20. maja, predsednik Akcione grupe Zoran Babić pozvao je članove, odnosno predstavnike svih poslaničkih grupa da, kako je rekao amputiraju političke sujete i pristupe radu konstruktivno i iskreno.


„To možemo samo dijalogom. Rad i formiranje ovog tima nije dimna zavesa i poligon za razračunavanja, već način da dođemo do rešenja koja će unaprediti naš politički sistem“, poručio je Babić. On je posebno naglasio da Akciona grupa nije tim za promenu Ustava, već za reformu političkog sistema.

On je napomenuo da je pred ovim timom veliki zadatak i da je zato neophodno uključenje što većeg broja aktera. Zato je Babić istakao da je neophodno uputiti poziv predstavnicima civilnog sektora, Srpske akademije nauka i umetnosti, međunarodnim organizacijama, organima EU, ali i političkim strankama koje trenutno nisu zastupljene u parlamentu.

Babić je istakao da očekuje podršku svih članova Akcione grupe i smatra da bi se do pravih rešenja moglo doći veoma brzo, uz dobru volju i uzajamnu podršku svih koji su njen deo.

Tokom rasprave članovi grupe izneli su svoje viđenje učešća i tema koje je neophodno otvoriti i rešiti na samom početku rada. Članovi Akcione grupe složili su se da je izmena političkog sistema neophodna i izrazili spremnost da se aktivno uključe u njen rad.

Nakon rasprave , na sednici su jednoglasno usvojeni sledeći Zaključci:

1. Predsednik Akcione grupe za promenu političkog sistema Zoran Babić ovlašćuje se da sa predstavnicima stručne Službe Narodne skupštine, sačini, i Akcionoj grupi obrazloži predlog programa i rada u narednom periodu,
2. Svaka poslanička grupa da za sledeću sednicu pripremi spisak tema i zakona za koje smatra da ih je neophodno menjati,
3. Da se za sledeću sednicu Akcione grupe dogovori na koji način će predstavnicima civilnog sektora biti upućen poziv za uključenje u rad Akcione grupe.

Sednici su prisustvovali Dijana Vukomanović, Gordana Čomić, Balint Pastor, Aleksandar Jugović, Miroslav Markićević, Bojan Kostreš, Milorad Mijatović, Momo Čolaković, Petar Petrović, Janko Veselinović i Šaip Kamberi.

Sednici je predsedavao predsednik Akcione grupe, Zoran Babić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
sreda, 22. maj

Ceo kalendar događaja