Petak, 15. februar 2008.

Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2008.godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić sazvao je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini za petak, 15. februar, sa početkom u 13 časova.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić sazvao je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini za petak, 15. februar, sa početkom u 13 časova.

Na ovoj sednici je predsednik Republike Boris Tadić, izabran na izborima sprovedenim 20. januara, 3. i 12. februara 2008. godine, saglasno članu 114. stav 3. Ustava Republike Srbije , pred Narodnom skupštinom položio zakletvu.

Na početku sednice predsednik Narodne skupštine čestitao je svim građanima i vojnicima 15. februar - Dan državnosti i Dan Vojske Srbije i svim vernicima pravoslavne veroispovesti praznik Sretenje gospodnje.

Svečanoj sednici, koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, pored narodnih poslanika, prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije dr Vojislav Koštunica, potredsednik Vlade Božidar Đelić, ministri u Vladi Republike Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije, Guverner Narodne banke, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja, predsednik Saveta Državne revizorske institucije, predsednik i članovi Republičke izborne komisije, predsednik SANU, rektori univerziteta, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Dulić obavestio je Narodnu skupštinu da je Republička izborna komisija dostavila Izveštaj o sprovedenim izborima za predsednika Republike, održanim 20. januara, 3. i 12. februara 2008. godine. Republička izborna komisija je utvrdila da je za predsednika Republike, u skladu sa članom 21. stav 1. Zakona o izboru predsednika Republike, izabran Boris Tadić, čime su se stekli uslovi da predsednik Republike pred Narodnom skupštinom položi zakletvu.

Novoizabrani predsednik Republike položio je pred Narodnom skupštinom zakletvu čitanjem i potpisivanjem teksta koji je utvrđen Ustavom Republike Srbije: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti ".

Posle potpisivanja zakletve izvedena je himna Republike Srbije "Bože pravde".

Obraćajući se prisutnima, izabrani predsednik Republike Boris Tadić je rekao:

" Dame i gospodo, poštovani poslanici, vaše ekselencije, izborom predsednika Republike završen je proces konstituisanja državnih institucija posle donošenja novog Ustava Republike Srbije. Sve državne institucije, Narodna skupština Republike Srbije, Vlada Srbije i predsednik Republike su temelj stabilnosti zemlje. Svi moramo da radimo punim kapacitetom i ne sme biti zastoja u tom radu.

Poštovani poslanici, na nama je velika odgovornost, odbrana intertesa građana Srbije, ekonomski napredak zemlje, evropska perspektiva i očuvanje suvereniteta i integriteta Srbije. To su naši najvažniji zadaci. Građani sa pravom od nas očekuju da radimo za njihovu dobrobit. Zato su nas i izabrali na ove odgovorne funkcije. Građani su svojim izborom postavili cilj.

Važno je da oko ključnih pitanja ostvarimo jedinstvo, ali nije jedinstvo cilj sam po sebi, već je cilj program za koji su građani glasali. Glasali su da Srbija bude jaka i stabilna, ekonomski prosperitetna, uvažena zemlja, članica EU.

Pred ovim Domom Narodne skupštine želim da jasno potvrdim da nikada neću odustati od borbe za naše Kosovo i svom snagom ću se boriti da Srbija bude u EU ", rekao je na kraju BorisTadić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2