27. april 2014. Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

27. april 2014. Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Nedelja, 27. april 2014.

Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini, za nedelju, 27. april 2014. godine, sa početkom u 11.00 časova.


Za ovu sednicu predsednica je utvrdila dnevni red sa jednom tačkom i to: Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.
Predsednica Narodne skupštine je obavestila narodne poslanike da su, saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, pozvani da današnjoj sednici, pored narodnih poslanika i kandidata za članove Vlade, prisustvuju i predsednik Republike Srbije, predsednik Ustavnog suda Srbije, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnici verskih zajednica u Republici Srbiji, republički javni tužilac, republički javni pravobranilac, guverner Narodne banke Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Republičke izborne komisije, predstavnici Skupštine i Vlade AP Vojvodine, direktor Policije, predstavnici Grada Beograda, kao i druge visoke zvanice.
Predsednica Narodne skupštine je navela da je, saglasno članu 112. stav 1. tačka 3. Ustava Republike Srbije, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić podneo Predlog kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije.
Kandidat za predsednika Vlade Aleksandar Vučić izneo je Narodnoj skupštini program Vlade i predložio njen sastav. Program rada Vlade kandidata za predsednika Vlade možete pogledati ovde.
Za članove Vlade Republike Srbije, kandidat za predsednika Vlade predložio je: za predsednika Vlade Aleksandra Vučića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, za potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zoranu Mihajlović, za potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija dr Rasima Ljajića, za potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički, za ministra finansija Lazara Krstića, za ministra privrede dr Dušana Vujovića, za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežanu Bogosavljević Bošković, za ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, za ministra pravde Nikolu Selakovića, za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, za ministra odbrane Bratislava Gašića, za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđana Vebića, za ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, za ministra omladine i sporta Vanju Udovičića, za ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, za ministra bez portfelja Jadranku Joksimović i za ministra bez portfelja mr Velimira Ilića.
Do kraja dana Narodna skupština obavila je raspravu o programu kandidata za predsednika Vlade i njenom sastavu.
Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o jedinoj tački dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je, kao Dan za glasanje, nedelju, 27. april 2014. godine, sa početkom u 18.55 časova.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 27. aprila, narodni poslanici su javnom prozivkom glasali o programu Vlade i predlogu za izbor predsednika i članova Vlade. Većinom od 198 glasova narodnih poslanika Narodna skupština je usvojila program Vlade i izabrala je za predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i članove Vlade u predloženom sastavu.

Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala je predsedniku, potpredsednicima i ministrima na izboru i poželela im uspeh u radu.
Posle izbora, predsednik, potpredsednici i ministri u Vladi položili su zakletvu čitanjem teksta utvrđenog zakonom i potpisali tekst zakletve.
U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.
Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini.

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja