24. maj 2023. Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr Marko Atlagić na obeležavanju 75. godišnjice Društva matematičara Srbije

24. maj 2023. Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr Marko Atlagić na obeležavanju 75. godišnjice Društva matematičara Srbije

Sreda, 24. maj 2023.

Prof. dr Atlagić na Svečanoj akademiji povodom 75 godina postojanja Društva matematičara Srbije

Društvo matematičara Srbije obeležilo je danas 75 godina svog postojanja i rada Svečanom akademijom upriličenoj u Narodnoj skuštini.


U ime predsednika Narodne skupštine, na svečanosti se obratio predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr Marko Atlagić, koji je, čestitajući jubilej, poručio da Društvo matematičara Srbije već 75 godina na najbolji mogući način koristi svoje aktivnosti u oblasti matematike i računarstva, kako bi unapredilo nastavu matematike i nauke i njihovu popularizaciju. Posebno važno je i to što je Društvo matematičara Srbije, u ovoj jubilarnoj godini, dobitnik dva važna državna odlikovanja - zlatne medalje za izuzetne rezultate u sistemu vaspitanja i obrazovanja i nauke i Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, naveo je Atlagić.

On je istakao da Republika Srbija posebno pridaje pažnju nauci i informacionim tehnologijama, čemu svedoči činjenica da je Srbija danas 11 zemlja na savetu koja ima programe iz oblasti veštačke inteligencije i jedina zemlja na svetu koja ima nove programe u pripremi. Takođe, Srbija ima i Institut za veštačku inteligenciju, a nedavno je otvoren i Razvojni istraživački institut za informacione tehnologije, čime je pokazala da može da bude deo evropskog centra izvrsnosti u oblasti koja je važna za budući razvoj, a to je digitalna poljoprivreda, istakao je prof. dr Atlagić.

„Naši mladi matematičari već godinama osvajaju prestižna mesta na raznim takmičenjima u svetu i zato oni i njihovi profesori predstavljaju ponos i snagu Srbije. Oni će zasigurno oblikovati našu budućnost upravo onako kao naš, a svetski Nikola Tesla, koji je oblikovao našu budućnost, koju danas živimo“, zaključio je Atlagić.

On je mladim matematičarima poručio da se ugledaju na Nikolu Teslu koji je dobro znao da jednog istraživača i naučnika, pored vrhunskih istraživanja i naučnih dostignuća, čini velikim ako ima moralne, rodoljubive i patriotske vrednosti.

„Zato ću završiti obraćanje njegovim rečima koje je izrekao 1892. godine obraćajući se studentima u Beogradu – Ja sam kao što znate i vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, jer se istraživanjima bavim. To treba da budete i vi i da svojim radom podižete slavu srpstva u svetu“.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30