Ponedeljak, 2. decembar 2019.

Prof. dr Žarko Obradović primio predstavnike Univerziteta u Denveru

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović primio je u Domu Narodne skupštine studente i profesore Univerziteta u Denveru. On ih je upoznao sa istorijom i trenutnim stanjem u Srbiji, rekavši da naša zemlja ima burnu prošlost i zanimljivu budućnost.


Istakao je da su četiri osnovna spoljnopolitička cilja Srbije članstvo u Evropskoj uniji, dobri odnosi sa SAD, Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, kao i unapređenje regionalne saradnje i održavanje dobrih odnosa sa članicama nekadašnjeg pokreta nesvrstanih. Obradović se osvrnuo i na otvorena pitanja sa kojima se Srbija susreće, a od kojih je najveće status Kosova i Metohije, istakavši da naša zemlja pokušava kroz dijalog da dođe do prihvatljivog rešenja.

Obradović je govorio i o značajnim potezima koji su načinjeni tokom ekonomskih reformi, a koji su rezultirali stabilizacijom ekonomske situacije u zemlji. Naglasio je da je regionalna saradnja i očuvanje mira jedan od prioritetnih ciljeva Srbije, o čemu svedoči uvođenje „malog šengena“ između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, izgradnja autoputa preko Sarajeva, što će doprineti povezivanju sa Bosnom i Hercegovinom, kao i zalaganje za unapređenje odnosa i rešavanje otvorenih pitanja sa Hrvatskom.

Studenti su se interesovali za smer diplomatskog delovanja Srbije, situaciju na Kosovu i Metohiji i evropski put Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja