1. oktobar 2012. Presednik Narodne supštine u razgovoru sa članovima Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO

1. oktobar 2012. Presednik Narodne supštine u razgovoru sa članovima Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO

Ponedeljak, 1. oktobar 2012.

Presednik Narodne supštine primio članove Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO

Presednik Narodne supštine Nebojša Stefanović primio je članove Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti Parlamentarne skupštine NATO-a koju je predvodio Lord Džopling.


Članove delegacije zanimao je čitav niz pitanja koja su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa civilnim aspektom bezbednosti Severno-atlantskog vojnog saveza.
Delegaciju NATO-a pre svega zanimala situacija na Kosovu i tenzije kako, okarakterisali aktuelno stanje, naglašavajući činjenicu da je njihova delegacija sastavljena od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.
Lord Džopling je takođe želeo da od predsednika Narodne skupštine sazna i nešto više o evropskim aspiracijama Srbije , o odnosima Srbije sa zemljama u regionu i o ekonomskoj situaciji u našoj zemlji.
Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović obavestio je članove delegacije o činjenici da je aktuelna vlada nasledila budžetski deficit od 2,2 milijarde evra, što ne uključuje u međuvremenu prispele obaveze po različitim osnovama. Aktuelna vlada, naglasio je Stefanović, iznela je u javnost obim krize i realnu ekonomsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi uvodeći mere koje će do kraja godine biti usmerene na zaustavljanje dalje ekonomske propasti.
Novi sistemski zakoni, pre svega Zakon o javnim nabavkama, borba protiv koripcije i nulta tolerancija, trebalo bi da obezbede bolje uslove za oporavak ekonomije i investicija, naglasio je Stefanović. Reforma pravosuđa ali i odgovornost onih koji su krali državni novac a ne progon političkih neistomišljenika , uz nastavak reforme pravosuđa i jačanje nezavisnosti sudstva trebalo bi da omoguće i brže enrointegracije Srbije., zaključio je Stefanović.
Po pitanju KiM predsednik Narodne skupštine informisao je delegaciju NATO-a o teškom položaju Srba i nealbanaca. On je takođe zatražio da NATO, koji je, podsetio je Stafnović, u statusnoj neutralnoj ulozi, posebnu pažnju obrati na provokacije koje dolaze iz Prištine i incidente koji po pravilu uvek eskaliraju pred ili za vreme međunarodnih aktivnosti vezanih za KiM, odnosno u vreme kada Priština obeležava “značajne datume”.
U pitanjima regionalne saradnje, kako smatra predednik Narodne skupštine, trebalo bi da se svi okrenemo saradnji i dogovoru. Predsednik Stefanović je izneo svoje utiske sa bilateralnih susreta koji je u Savetu Evrope u Strazburu imao sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Crne Gore i ocenio ih je kao značajne korake koji će u budućnosti dovesti do još značajnije saradnje.