2. oktobar 2023. Učesnici sastanka

2. oktobar 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 2. oktobar 2023.

Predstavnici poslaničkih grupa Narodne skupštine razgovarali sa izvestiocem Monitoring komiteta PS SE

Predstavnici poslaničkih grupa Narodne skupštine sastali su se danas sa izvestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Akselom Šeferom.


Zamenica predsednika PG „ALEKSANDAR VUČIĆ-ZAJENDO MOŽEMO SVE“ Marina Raguš, potpredsednica Narodne skupštine i predsednica PG IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije Snežana Paunović, potpredsednica Narodne skupštine i zamenica predsednika PG Savez vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, potpredsednik Narodne skupštine i predsednik PG ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV Usame Zukorlić, Zagorka Aleksić u ime PG Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma i predsednik PG Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović, u ime političkih stranaka koje predstavljaju vladajuću većinu ukazali su na značajan napredak koje je Republika Srbija ostvarila na svim poljima, a posebno u unapređenju vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i demokratskih procesa.

Oni su govorili o uspešnoj reformi pravosuđa kojom je obezbeđena potpuna nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca. Ukazali su na napredak koji je doneo međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova i procesa.

Predstavnici vladajuće većine naglasili su ozbiljnost situacije sa kojom se susreće srpski narod na teritoriji Kosova i Metohije, kojima su svakodnevno uskraćena fundamentalna ljudska prava i govorili o teroru sa kojim se susreću čak i deca, te podvukili značaj poštovanja Briselskog sporazuma.

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa izneli su, pak, drugačije viđenje trenutne situacije u Srbiji. Zamenik predsednika PG PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA Pavle Grbović, Miodrag Gavrilović ispred PG Demokratska stranka, predsednik PG Narodna stranka Stefan Jovanović, Đorđe Stanković iz PG Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije i predsednik PG Zeleno - levi front, Ne davimo Beograd Radomir Lazović, govorili su o medijskoj situaciji u Srbiji, bezbednosti novinara i, kako kažu, nejednakoj zastupljenosti predstavnika vlasti i opozicije u ukupnom medijskom prostoru.

Za razliku od kolega iz vlasti izneli su stav da vladavina prava u našoj zemlji nije na željenom nivou.

Po pitanju teške sitacije sa kojom se Srbi susreću na teritoriji južne srpske pokrajine saglasni su da je neophodno naći hitno rešenje, kroz dijalog i poštovanje preuzetih obaveza obe strane kroz potpisane sporazume i rezolucije.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji. U okviru posete prethodno je razgovarao sa predsednikom Narodne skupštine dr Vladimirom Orlićem.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31