Četvrtak, 26. april 2007.

Predstavnici poslaničkih grupa razgovarali sa članovima misije Saveta bezbednosti UN

Misija Saveta bezbednosti UN, koju predvodi belgijski ambasador Johan Verbeke, razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednicima i zamenicima predsednika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.Misija Saveta bezbednosti UN, koju predvodi belgijski ambasador Johan Verbeke, razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednicima i zamenicima predsednika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Predsedavajuća Prve sednice Narodne skupštine Borka Vučić pozdravila je na početku razgovora članove Misije i naglasila da je Narodna skupština od 2001. godine do danas devet puta razmatrala pitanje Kosova i Metohije i donosila odgovarajuće deklaracije, rezolucije i odluke. Podsetila je da su sva ova razmatranja bila zasnovana na činjenici da je KiM neodvojivi deo Republike Srbije, što je potvrđeno i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim aktima. Posebno je istakla da je Narodna skupština u potpunosti spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovu međunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta. Ovaj sastanak je još jedan napor u tom pravcu, zajključila je Borka Vučić.

Predstavnici poslaničkih grupa založili su se tokom razgovora za objektivno i realno rešavanje pitanja budućeg statusa Kosova koje treba da obezbedi stabilnost i trajni mir u regionu. U razgovoru je ocenjeno da se rešenje za Kosovo i Metohiju mora naći u okviru granica Srbije i da bi prihvatanje plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti za Pokrajinu značilo kršenje međunarodnog prava i Povelje UN. Istaknuto je da najmanje pet poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini zastupa stav da Kosovo i Metohija može biti isključivo sastavni deo Republike Srbije i da se konačno rešenje mora naći u okviru međunarodnog prava.

Predstavnici poslaničkih grupa saglasili su se da je poseta Misije UN veoma važna za celovito sagledavanje realne situacije na Kosovu i Metohiji i naglasili da treba nastaviti pregovarački proces. Srbija, kako je rečeno, insistira da se za Kosovo nađe prihvatljivo rešenje u okviru Rezolucije 1244 Saveta bebednosti UN i temelja međunarodnog prava, a Narodna skupština će i dalje aktivno učestvovati u rešavanju ovog važnog pitanja.

O stavovima političkih partija o Kosovu Misiju SB UN upoznali su: predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsednik Poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović, predsednik Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, u ime Poslaničke grupe G 17 plus Suzana Grubješić, predsednik Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, zamenik predsednika Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Nenad Milić, u ime Poslaničke grupe Vojvođanski poslanici Nenad Čanak i u ime Romske partije Srđan Šajn.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja