Sreda, 5. decembar 2007.

Predstavnici poslaničkih grupa razgovarali sa članovima Monitoring misije Saveta Evrope

Klaudija Lučiani (Claudia Luciani), šef Odseka za Jugoistočnu Evropu Generalnog direktorata za politička pitanja i saradnju Saveta Evrope, koja predvodi delegaciju Monitoring misije Saveta Evrope, sastala se danas s predstavnicima poslaničkih grupa manjina i opozicionih stranaka sa kojima je razgovarala o položaju manjina i budućem statusu Kosova.Klaudija Lučiani (Claudia Luciani), šef Odseka za Jugoistočnu Evropu Generalnog direktorata za politička pitanja i saradnju Saveta Evrope, koja predvodi delegaciju Monitoring misije Saveta Evrope, sastala se danas s predstavnicima poslaničkih grupa manjina i opozicionih stranaka sa kojima je razgovarala o položaju manjina i budućem statusu Kosova.

Ona je imala odvojene susrete u Domu Narodne skupštine s poslanicima manjina, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratske partije.

U susretu sa predsednikom Poslaničke grupe manjina Balintom Pastorom glavna tema razgovora bila je položaj i prava manjina u Srbiji. Pastor je ocenio da manjine nisu na zadovoljavajući način zastupljene u državnim institucijama i u medijima, kako se to inače predstavlja u javnosti.

Predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je u razgovoru ocenio da je Srbija omogućila sva prava manjinama i da je njegova stranka spremna da se, ukoliko ima nekih problema, oni prevaziđu, ali da u tome nema podršku, jer se predstavnici manjina više obraćaju evropskim institucijama.

U ime Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Žarko Obradović i Rajko Baralić preneli su predstavnicima Monitoring misije stavove svoje stranke o statusu Kosova i istakli da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova otvorilo duboku i dugotrajnu krizu.

Ispred Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji sa članovima Monitoring misije razgovarali su Ivan Andrić i Nenad Prokić. Oni su izneli poznate stavove svoje partije o Kosovu, i istakli da se zbog pregovora o statusu Kosova izbegavaju sva ostala goruća pitanja u zemlji.

U Domu Narodne skupštine sa članovima Monitoring misije sastali su se 6. decembra članovi Poslaničke grupe Vojvođanski poslanici Aleksandra Jerkov i Aleksandar Marton. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Vojvodini i pri tom ukazali na nezadovoljstvo koje tamo postoji zbog opšteg stanja u Srbiji i statusa ove pokrajine. Vojvođanski poslanici smatraju da Srbija ima demokratski kapacitet, ali da bi bila dragocena i pomoć Saveta Evrope, posebno u rešavanju pitanja decentralizacije i vraćanja ingerencija koje je ova pokrajina ranije imala.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3