Sreda, 28. mart 2012.

Predstavnici Zakonodavnog odbora u poseti Hrvatskom saboru

Delegacija Zakonodavnog odbora Narodne skupštine boravila je 21. i 22. marta u uzvratnoj poseti Odboru za zakonodavstvo i Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora.


U okviru dvodnevne posete Odboru za zakonodavstvo i Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora, predsednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Vlatko Ratković i članovi odbora Srđan Miković i Mirko Čikiriz održali su niz razgovora sa saborskim zvaničnicima, sekretarom i predstavnicima stručne službe, predstavnicima Ustavnog suda Republike Hrvatske, Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Državnog sudbenog vijeća.

Predsednica Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović, predsednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar kao i članovi oba odbora održali su stručne sastanke sa delegacijom Narodne skupštine. Delegaciji se obratio i potpredsednik Hrvatskog sabora i predsednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sistem Josip Leko. Centralne teme razgovora bile su postupak razmatranja predloga zakona i drugih akata u pogledu njihove usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom, pitanje izgradnje pravnog sistema i rad pravosuđa u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

U razgovorima u kojima su učestvovali i predstavnici stručnih službi odbora razmenjena su iskustva iz jedinstvene zakonodavne metodologije, autentičnog tumačenja zakona, prečišćenih tekstova zakona i druga pitanja značajna za jedinstvenu pravno-tehničku (nomotehničku) obradu akata koje donose Narodna skupština i Hrvatski sabor.

Predsednica Ustavnog suda Jasna Omejec upoznala je goste sa pravnim aspektima odnosa Hrvatskog sabora i Ustavnog suda Republike Hrvatske.

U Vrhovnom sudu Republike Hrvatske delegacija je razgovarala sa Anom Garačić, zamenicom predsednika Vrhovnog suda i Rankom Marjanom, sudijom Vrhovnog suda i predsednikom Državnog sudbenog vijeća, koji su je upoznali sa radom pravosudnih organa i postupkom za imenovanje sudija u Republici Hrvatskoj.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2