27. novembar 2015. Predstavnici Narodne skupštine na plenarnom zasedanju PS CES

27. novembar 2015. Predstavnici Narodne skupštine na plenarnom zasedanju PS CES

Subota, 28. novembar 2015.

Predstavnici Narodne skupštine na plenarnom zasedanju parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje učestvovala je na 46. Plenarnom zasedanju ove organizacije, održanom u glavnom gradu Rumunije Bukureštu od 25. do 27. novembra.


Delegacija je bila u sastavu: potpredsednik Narodne skupštine RS i potpredsednik Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje i šef delegacije našeg parlamenta Igor Bečić i članovi delegacije, narodni poslanici Katarina Rakić i Miletić Mihajlović.

Na Plenarnom zasedanju PS CES, pored naše zemlje, učestvovale su i stalne delegacije parlamenata Ruske Federacije, Grčke, Jermenije, Azerbejdžana, Albanije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Turske, Gruzije i Rumunije, posmatrači - predstavnici parlamenata Francuske i Maroka, Fonda za razvoj Gruzije. Marmara Fondacije, Turskog ekonomskog saveta, kao i gosti iz međunarodnih organizacija - Organizacije za Crnomorsku ekonomsku saradnju, Parlamentarne skupštine Mediterana, Parlamentarne skupštine Unije Belorusije i Ukrajine, Interparlamentarne skupštine Pravoslavlja, Azijske parlamentarne skupštine i Parlamentarne skupštine Unije Mediterana. Prisutni su bili i najviši državni zvaničnici Republike Rumunije - predsednik Senata Kalin Popesku Taričeanu, ministar spoljnih poslova Lazar Komanesku, kao i predstavnici diplomatskog kora. Zasedanju su prisustvovali i ambasador Srbije u Bukureštu Branko Branković i ekonomski savetnik u Ambasadi Dušan Zarubica.

Tema 46. Plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje bila je "Primena ciljeva održivog razvoja u regionu Crnomorske ekonomske saradnje i parlamentarno angažovanje". Tokom Plenarne sednice usvojeni su izveštaji i preporuke tri Stalna odbora PS CES i Deklaracija o osudi terorističkih napada. Potpredsednik PS CES Igor Bečić je predsedavao prvog dana plenarnog zasedanja kada su govorili šefovi nacionalnih delegacija, a u ime Srbije, obratila narodna poslanica Katarina Rakić.

Narodna poslanica Skupštine Srbije Katarina Rakić izabrana je za izvestioca Odbora za ekonomska, trgovinska, tehnološka i pita životne sredine.

Na dnevnom redu 46. Plenarnog zasedanja PS CES bio je i izbor zamenika Generalnog sekretara PS CES za finansijska pitanja. Izabran je kandidat turske delegacije u PS CES Fuat Kučukajden.

Prihvaćen je Akcioni plan za 2016. godinu, kojim je je predviđeno da u okviru srpskog predsedavanja Organizacijom za Crnomorsku ekonomsku saradnju i Parlamentarnom skupštinom CES, Narodna skupština Republike Srbije bude domaćin 48. Generalne skupštine PS CES u Beogradu, od 29. novembra do 1. decembra 2016. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31