Sreda, 28. decembar 2005.

Predstavljeni rezultati rada Narodne skupštine u ovoj i planovi za narednu godinu

Predsednik Narodne skupštine Predrag Marković održao je danas svečanu konferenciju za novinare povodom predstavljanja rezultata rada Skupštine u ovoj i planova za 2006. godinu.


Predsednik Narodne skupštine Predrag Marković održao je danas svečanu konferenciju za novinare povodom predstavljanja rezultata rada Skupštine u ovoj i planova za 2006. godinu. Obraćajući se skupštinskim izveštačima predsednik Marković je istakao da je ovaj saziv usvojio 208 zakona i da je to ne samo najveći broj zakona donet u istoriji srpskog parlamentarizma, već je to kolektivna pobeda svih odgovornih narodnih poslanika bilo da se «zovu» pozicija ili opozicija. On je dodao i to da tih 208 zakona nisu samo izglasani, već su u Skupštini pripremani i na njima je rađeno u saradnji sa stručnim telima koja su za potrebe i prethodne i ove Vlade pripremala zakone, kao i u saradnji sa stručnim službama i skupštinskim odborima, ali i sa nevladinim organizacijama. Od ukupnog broja usvojenih zakona 95 su zakoni koji su u skladu sa obavezama koje je Srbija, kao država imala. U ovoj godini usvojen je i nov Poslovnik o radu Narodne skupštine u skladu sa evropskim standardima i preporukama OEBS-a koji je omogućio veću efikasnost u radu. Takođe je jednoglsno doneta i Rezolucija o pridruživanju Evropskoj uniji, formiran je Odbor za lokalnu samoupravu, potpisana je Deklaracija sa Parlamentom Republike Mađarske o Programu tolerancije, čime je najviši organ vlasti dao veliki doprinos jačanju međunacionalne tolerancije u regionu.
Govoreći o planovima za narednu godinu, predsednik Marković je istakao da ćemo se u 2006. godini svi zajedno suočiti sa posledicama usvojenih zakona i bićemo u prilici da vidimo njihovu primenu. Predsednik Marković je najavio da će uputiti pisma predsednicima opština u Srbiji u kojima će im još jednom obratiti pažnju na niz zakonskih rešenja kojima se nadležnosti, ali i odgovornosti, prenose sa republičkog na lokalni nivo. On je takođe istakao da će Narodna skupština već početkom naredne godine, tačnije 04.januara, otvoriti Odeljenje za usklađivanje propisa sa zakonodavnom regulativom Evropske unije i preporukama Saveta Evrope, kao posebno radno telo, kako bi domaće zakonodavstvo bilo usklađeno sa evropskim standardima, jer je parlament ključna institucija u procesu evropskih integracija.
Predsednik Marković je istakao i to da danas u Srbiji postoje dve vrste straha od zakona: «Strah, jer različite strukture znaju šta piše u zakonima i da će društvo uspeti da se stabilizuje, da će se ukinuti monopolski položaji, smanjiti prostor za manipulacije, da se time uvodi kontrola. Strah, jer mnogobrojne institucije i građani ne znaju šta piše u zakonima i koliko oni dobrog donose, koliko će pomoći i uticati na niz ušteda i standard građana, ali i koji će doneti investicije», zaključio je predsednik Narodne skupštine. On je dodao da takođe postoji strah od reda i uređenja u svim institucijama i da ni Narodna skupština nije drugačija kao i da, ne samo što liči na svoj narod, već sa njim deli istu sudbinu i strahove. Predsednik je istakao da mu je žao što nije usvojen Zakon o Narodnoj skupštini kojim bi se regulisao niz pitanja, prava i obaveza narodnih poslanika, što bi omogućilo pun uvid javnosti u rad najvišeg organa vlasti.
Predsednik Marković je najavio intenzivan rad Narodne skupštine na donošenju seta zakona kojima će se na prvom mestu urediti tržište kapitala, pitanje prirodnih resursa, imovinska pitanja i pitanja decentralizacije. Predsednik Marković je i ovom prilikom, javnosti na uvid podneo svoju izmenjenu imovinsku kartu (koju možete preuzeti ovde) i svim građanima poželeo srećne praznike sa uverenjem da će sledeća godina biti teška, ali da će doneti rešenje mnogih problema ako kao društvo budemo odgovorni, ako sprovedemo zakone i ako budemo solidarni.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5