Petak, 6. mart 2015.

Predstavljena Ženska platforma za razvoj Srbije

U Palati Srbije, danas je, predstavljena Ženska platforma za razvoj Srbije, u okviru koje su definisani razvojni ciljevi u različitim oblastima društvenog života, kako bi se pravac razvoja usmerio ka poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života žena i muškaraca u Srbiji, u periodu 2014-2020.


Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini Republike Srbije i narodna poslanica Stefana Miladinović na otvaranju skupa istakla je da svaka savremena demokratija stoji na temeljima jednakosti, a da je rodna ravnopravnost najvažniji test jednakosti i pravde u društvu. Takođe, navela je i da je za našu zemlju, koja kao strateško opredeljenje ima Evropski put veoma važan razvoj politike jednakih mogućnosti. U okviru za formulisanje Ženske platforme posebno mesto dobila je upravo Ženska parlamentarna mreža, koja je po rečima koordinatorke uspela za svega dve godine, koliko postoji, da pokaže potpuno novu sliku političke stvarnosti, gde su članice uspele da ideološke raličitosti istaknu samo kao prednost umrežavanja. Ovom prilikom istaknuti su i neki od rezultata Ženske parlamentarne mreže, a najznačajniji su svakako održavanje dve nacionalne konferencije, iz kojih je proizišlo formiranje preko 50 odborničkih mreža u Srbiji, i održavanje Konferencije parlamentarki Jugoistočne Evrope, koja je održana pre tri dana u Beogradu i gde je učestvovalo preko 25 parlamentarki iz 12 zemalja.
Na predstavljanju Ženske platforme za razvoj Srbije učestvovale su i narodne poslanice i članice Ženske parlamentarne mreže Dijana Vukomanović, Dubravka Filipovski i Gordana Čomić. Vukomanovićeva je istakla da se percepcija moći žena menja, Dubravka Filipovksi je pozvala sve parlamentarke i parlamentarce da potpišu Žensku platformu, dok je Gordana Čomić navela da Ženska platforma treba da postane sastavni deo svih programa političkih stranaka.
Između ostalih, u radu su učestvovali narodna poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže Aida Ćorović i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.
Platforma je nastala kao rezultat konferencije na Paliću, održane krajem 2014. godine, koja je okupila veliki broj angažovanih žena na javnim poslovima iz različitih institucija, parlamenata, akademske zajednice, civilnog društva, privatnog sektora, političkih partija, sindikata i medija.
Organizator skupa je Fondacija Friedrich Ebert, uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
ponedeljak, 15. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja